Pjenaste nakupine s površine mora mogu izazvati infekciju kože

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Proteklih dana na plažama uz zapadnu obalu Istre zabilježene su nakupine slične pjeni. U strahu da bi mogla bit riječ o zagađenju, građani su alarmirali lokalne medije, ali i znanstvenike Centra za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Boškoviću Rovinju, piše Jutarnji list.

- Pjena koja nastaje udarcem vala o obalu kratko traje i brzo se razilazi. Postoji i prirodni fenomen pjenjenja mora.

Primjerice, 'oceanska pjena' nastaje mućkanjem morske vode, posebno kad sadrži otopljene organske tvari. Često se javlja kao posljedica cvjetanja mora – objasnio je dr. Robert Precali iz rovinjskog CIM – a.

- Sadašnje pojave uz istarsku obalu najvjerojatnije se mogu pripasti navedenom fenomenu s obzirom na to da se u otvorenim vodama sjevernog Jadran upravo događa intenzivan cvat fitoplanktona, što nam potvrđuje Precali.

Pjenaste nakupine po sastavu su polisaharidi pa su zbog svoje ''visoke hranjivosti'' pogodne za preživljavanje raznih bakterija.

- Pjena sama po sebi nije opasna, ali zbog same njezine prirode u njoj se mogu nakupljati organizmi opasni po ljudsko zdravlje. Uzgred, ti će organizmi u njoj i dulje preživljavati nego što je uobičajeno u moru. U Područjima gdje je značajna ljudska aktivnost takve je pojave najbolje izbjegavati. Međutim, ako već i dođemo u doticaj s njima, treba se oprat slatkom vodom i ne trljati kožu zbog moguće sekundarne infekcije – istaknuo je Precali.

Naš sugovornik upozorio je i da pjenu ne treba miješati sa ''sluzavim nakupinama''.

- Iako su također vezane uz cvjetanje fitoplanktonima, tijek stvaranja sluzavih nakupina je drukčiji. Nastaju prvenstveno u podpovršinskom sloju i nakon nekog vremena isplivaju na površinu, gdje se pod djelovanjem struja i lokalnih vjetrova mogu nagomilati u obalnom pojasu ili pak plutati otvorenim morem – zaključuje Precali.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa