posao od 600 milijuna dolara

Istarska tvrtka u najvećem rudarskom projektu u Africi

0
Novatecu je povjeren posao u sklopu projekta Gambsberg 2
Novatecu je povjeren posao u sklopu projekta Gambsberg 2

Kompanija Novatec sa sjedištem u Labinu te uredima u Zagrebu i Beogradu, ali i Johannesburgu, snažno nastavlja svoje aktivnosti na afričkom tržištu kroz novi posao u trenutno najvećem rudarskom projektu na afričkom kontinentu, piše Poslovni.hr.

Konkretno, sa svjetski poznatom korporacijom Vedanta Zinc International ugovorili su posao na izradi središnjeg sustava za kontrolu pogona (MCC) za preradu cinka i sustava struje srednjeg napona, a u sklopu projekta Gamsberg 2 u Južnoj Africi. Radi se o pogonu za ekstrakciju cinka i olova iz rudače.

Investitor, koji će u ovaj projekt uložiti više od 600 milijuna dolara, je tvrtka Black Mountain Mining, u vlasništvu indijskog konzorcija Vedanta Zinc International. Novatec će biti odgovoran za poslove vrijedne oko 12 milijuna dolara koji se tiču izrade sustava distribucije srednjeg napona te izrade središnjeg sustava kontrole pogona.

 

Posrijedi je drugi po redu veliki posao hrvatskog Novateca na afričkom kontinentu. Tijekom 2017. ova je tvrtka iz Labina isto sudjelovala na projektu korporacije Vedanta, pa je ovo logičan nastavak. Taj je projekt bio vrijedan 400 milijuna dolara, a odnosio se na jednu od prvih digitalizacija rudnika cinka u Africi.

Novatec je bio odgovoran za izradu sustava upravljanja i automatizacije procesa, što je uključivalo i projektiranje hardwarea i softwarea, izradu 200 metara elektroormara te puštanje u rad postrojenja za obogaćivanje rude, cinka i olova iz rudače. Rezultat dvogodišnjeg napornog rada je sofisticirano i potpuno digitalizirano rudarsko postrojenje u Južnoafričkoj Republici (JAR).

Ukupna vrijednost ugovorenih poslova koji su im bili povjereni iznosila je oko pet milijuna dolara. Upravu Novateca čine dva iskusna inženjera – Vladimir Peršić i Dino Buršić – a za ovaj posao natjecale su se brojne svjetski poznate korporacije ABB i WEG. “Veseli nas novi posao na afričkom tržištu.

Usprkos tome što dolazimo iz Hrvatske, države s nemjerljivo slabijim imidžem u visokim tehnologijama od primjerice Švedske i Švicarske, kupac je nama poklonio povjerenje i dodijelio posao. No, moramo istaknuti da bez svih naših inženjera i ostalih zaposlenika te partnera, od kojih posebno ističem Siemens Hrvatska, ovaj uspjeh ne bi bio moguć”, napominje Peršić.

Projekt je dodijeljen Novatecu jer su vlasnici, doznajemo, bili jako zadovoljni kvalitetom izvedenih radova na vrlo sličnom projektu Gamsberg 1. Investitor je inicijalno planirao s izgradnjom ovog pogona započeti odmah po dovršenju prve faze (2019.), ali uslijed izbijanja pandemije COVID virusa čitav posao se značajno prolongirao i započeo tek ove godine.

K tome, u odnosu na prethodni veliki projekt u kojem je Novatec bio podizvođač, u ovoj drugoj fazi bit će direktan izvođač. Time dodatno jačaju svoje reference te dodatno privlače pozornost zbog iznimne inovativnosti. Ova se značajka pokazuje kao ključna odrednica još od osnutka kompanije prije 25 godina, uključivo i odlukom da sjedište bude u Labinu, gradu iznimno bogate industrijske baštine, a danas sve naglašenijeg ICT središta, te širenjem svoje mreže ureda, prenosi Poslovni.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa