TRGOVAČKI SUD U PAZINU

Istarska pivovara izgubila spor sa državom, mora platiti milijun eura i kamate

14.09.2023 - 19:32
Istarska pivovara u Buzetu
Istarska pivovara u Buzetu

Trgovački sud u Pazinu, po sutkinji Andreji Jelenić Pitoski, donio je presudu po kojoj Istarska pivovara iz Buzeta mora Republici Hrvatskoj u roku od petnaest dana isplati iznos od 919.704,84 eura sa zakonskom zateznom kamatom, na ime neplaćenih najamnina u tvornici u Buzetu.

 

Republika Hrvatska vlasnik je nekretnina koje se nalaze u kompleksu pivovare u Buzetu, površine oko 25.725 kvadratnih metara. Kako je utvrdio sud, na tim nekretninama Istarska pivovara se nalazi u bespravnom posjedu i obavlja djelatnost proizvodnje piva unutar nekretnina koje nisu u njezinom vlasništvu. Pivovara, navodi se u presudi, nije riješila imovinsko-pravne odnose putem zakupa s Republikom Hrvatskom, odnosno, kao nesavjesni posjednik bespravno koristi, drži u posjedu državne nekretnine. Sud navodi kako je Istarska pivovara još u listopadu 2013. godine pozvana da predmetne nekretnine, zajedno s pripadajućom opremom koja je u vlasništvu Republike Hrvatske preda u posjed Republici Hrvatskoj.

Prema tržišnim uvjetima za korištenje ovih nekretnina, mjesečno bi se plaćala naknada u iznosu od 132 tisuće kuna, odnosno ukupno za proteklih pet godina 8,3 milijuna kuna, a država ima pravo tražiti plaćanje naknade za bespravno korištenje, sve dok tuženik ne preda u posjed navedene nekretnine.

Sporne nekretnine predmet su i međudržavnog spora sa Slovenijom jer ljubljanska Pivovara Union traži da joj RH vrati protupravno oduzeto ili plati naknadu. (N.Č.)

Tweet

Posljednje novosti