KULA SVETOG MARTINA

Otvorena izložba 'Volim svoju županiju'

0
Župan Miletić na izložbi
Župan Miletić na izložbi

U povijesnoj Kuli Sv. Martina u Bujama jučer je otvorena izložba foto-natječaja "Volim svoju županiju" u organizaciji Hrvatske zajednice županija na kojoj su sudjelovali istarski župan Boris Miletić, zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, zamjenik gradonačelnika Buja Corrado Dussich, pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica i savjetnica za međunarodnu suradnju i EU fondove Hrvatske zajednice županija Iva Pintauer Šmit

Župan Miletić iskoristio je priliku kako bi svim stanovnicima Buja čestitao Dan Grada i poželio mnogo uspjeha u daljnjem razvoju ovog prekrasnog mjesta.

"Pohvaljujem ovu hvalevrijednu inicijativu Hrvatske zajednice županija, udruženja kroz kojeg mi kao županije uspijevamo podijeliti naše izazove, ali i artikulirati naše potrebe prije svega prema Vladi Republike Hrvatske. Inicijativa foto-natječaja potiče kreativnost onih koji vole i žive kulturu i umjetnost, te nagrađuje fotografe koji ovjekovječe jedan trenutak poput našeg Olivera čija fotografija pokazuje autentičnu sliku Istre i podsjeća nas na naše podrijetlo", kazao je župan Miletić i podsjetio kako Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije provodi projekt Zavičajne nastave koji mlađe generacije uči o bogatoj kulturi i povijesti Istre.

Gradonačelnik Vižintin zaželio je srdačnu dobrodošlicu svim uzvanicima u Buje i poručio kako je iznimno sretan što se jedna ovako važna izložba uspjela uklopiti u program obilježavanja Dana Grada Buja. 

"Pogođen je pravi trenutak za ovu izložbu i mislim da ćemo se nakon što pogledamo sve fotografije, svi zajedno podsjetiti koliko su sve naše županije prekrasne."

Savjetnica za međunarodnu suradnju i EU fondove Hrvatske zajednice županija Iva Pintauer Šmit istaknula je kako se foto-natječaj provodi osmu godinu za redom, a u svakom ciklusu, na kojemu mogu sudjelovati svi građani, kako profesionalni fotografi, tako i amaterski ljubitelji fotografije, uz najbolju fotografiju iz svake županije i najbolju fotografiju na razini Hrvatske, biraju se i najbolje fotografije snimljene dronom, te fotografija koja je skupila najviše glasova na društvenim mrežama. 

"Cilj je istaknuti posebnosti i tradiciju svih hrvatskih krajeva i podsjetiti građane koliko je Hrvatska lijepa", kazala je Pintauer Šmit.

Foto-natječaj "Volim svoju županiju" pokrenut je 2016. godine te od tada Hrvatska zajednica županija svake godine potiče sve ljubitelje fotografije da na jedinstven način promišljaju o krajevima iz kojih dolaze te da kroz objektive svojih fotoaparata zabilježe detalje, motive i posebnosti svakog kraja Hrvatske, odnosno ono najbolje od županija u kojima žive. 

Prva tri mjesta prema mišljenju stručnog žirija foto natječaja 2022. godine zauzele su fotografije "Zamagljen", autorice Mary Crnković Pilaš iz Grada Zagreba; "Čuvar stada" autora Antonia Oršulića iz Dubrovačko-neretvanske županije i "Snježna kapelica" autora Gorana Lončara iz Vukovarsko-srijemske županije. Iz Istarske županije najboljom fotografijom za 2022. je ocijenjena fotografija "Predvodnik stada" autora Olivera.

Postav posljednje putujuće izložbe foto natječaja za 2022. godinu, čiji je organizator Istarska županija, donirat će se Općoj bolnici Pula.

U Kuli Sv. Martina u Bujama izložba ostaje otvorena do 28. rujna 2023. godine s radnim vremenom od 11 do 13 sati i od 17 do 19. Izvan radnog vremena izložba se može pogledati prema dogovoru, slanjem e-maila na info@uciliste-buje.eu Pučkom otvorenom učilištu Buje. 


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa