BUZETSKI RELIJAŠ VILIAM PRODAN

Rujanske utrke kao priprema za narednu sezonu Svjetskog WRC prvenstva

05.09.2023 - 20:02
Viliam Prodan sa suvozačem Markom Stiperskim (Foto: Viliam Prodan / facebook)
Viliam Prodan sa suvozačem Markom Stiperskim (Foto: Viliam Prodan / facebook)

Nakon nekoliko godina prevlasti u hrvatskom rally prvenstvu, gdje je skupio pet državnih naslova i tako se ‘okrunio’ zlatnom kacigom, jednom od najznačajnijih automobilističkih priznanja, buzetski relijaš Viliam Prodan ove je godine malo dignuo nogu s papučice gasa. Poslovne obveze i prije svega prinova u obitelji zaokupili su mu pažnju pred strasti prema automobilizmu.

- Ove godine sam vozio samo dvije utrke i to u Prvenstvu Slovenije s obzirom da smo tako bili ugovorili sa sponzorom. No, poslovne obveze nisu mi dozvoljavale da se tome posvetim u onoj mjeri koliko to zahtijeva takvo prvenstvo te smo dogovorno zaustavili taj planirani program. Danas ne možeš ozbiljno voziti ukoliko se u potpunosti ne posvetiš tome i jednostavno nije imalo smisla da na taj način nastavimo - kaže o svojim ovogodišnjim nastupima Viliam Prodan.

 

No bez utrka se jednostavno ne može. Početak rujna nekako je znak za ponovno ‘buđenje’ oktana na hrvatskim cestama i pistama, jer u kalendaru nacionalnog prvenstva ovoga mjeseca ima upisano čak deset natjecanja u različitim disciplinama, a Rally Kumrovec, koji je na rasporedu ovoga vikenda, odvoziti će i naš proslavljeni relijaš. Od ove sezone Prodan je promijenio suvozača, pa sad u automobilu do njega sjedi zagrepčanin Marko Stiperski

- U Kumrovec jednostavno idemo probati novi automobil i testirati njegove performanse. Radi se o ford fiesti rally 3, automobilu na sva četiri pogona koji je nešto između rally 4 auta (dva pogona) i R5 automobila. S obzirom da ove godine nismo nastupali u nacionalnom prvenstvu, ta nam utrka nema neko natjecateljsko značenje, no kad smo već tamo nije nam cilj samo se ‘šuljati’ zagorskim cestama već pokušati ostvariti pobjedu u konkurenciji Prvenstva Hrvatske. Sve je to samo priprema za natjecanja u Svjetskom WRC prvenstvu, gdje nam je želja odvoziti tri do četiri utrke u nadolazećoj sezoni - kaže o svojim nastupima Prodan.

Za tjedna dana buzetski automobilist ponovno je na trkaćoj stazi i to onoj svojoj najdražoj. Nastup na Europskom prvenstvu brdskih auto utrka ‘Buzetski dani’ je nešto što se ne propušta, jer nastup pred svojom publikom je jednostavno nešto drugačije od svega ostalog.

- Svake godine isključivo za svoj gušt nastupam u svom Buzetu, pa će tako biti i ove godine gdje ću voziti sa škoda fabiom R5. Biti će to moji jedini nastupi na službenim natjecanjima ove godine, jer ukoliko krenemo s WRC programom biti će potrebno već krenuti sa ozbiljnim pripremama za narednu sezonu -  kaže Prodan. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti