POČELA SEZONA LOVA

Što mislite, koliko vrijedi ovaj istarski tartuf?

04.09.2023 - 10:30
Novinarka RTL-a Fabijan Kapov s tartufom pronađenim jučer
Novinarka RTL-a Fabijan Kapov s tartufom pronađenim jučer

U Motovunu je u nedjelju krenuo lov na tartufe. Reporterka RTL-a Petra Fabijan Kapov javila se uživo iz Motovuna i u ruci podigla gljivu tartufa za koju je od tartufara Roberta Marušića saznala da kod nas vrijedi 100 eura.

"Ona ima 3,5 deke i ako krenemo 200 ili 300 kilometara na zapad do Milana ili Monte Carla, tamo već vrijedi 300 eura", otkrio je Marušić.

On prognozira da bi ove godine lov mogao biti dobar, bilo je puno vlage, a to tartuf voli.

"Sada su malo lošije kvalitete jer su dobili previše vode, ali se očekuje da će listopad i studeni dati najbolje. Na pjatu će onda koštati 4.500 do 5.000 eura", otkrio je ovaj tartufar.

 

Pojasnio je da ova gljiva pokreće istarsko gospodarstvo, naročito posezonu koju produljuje do kraja godine. Uskoro slijede sajmovi, nekoliko jubileja, a za koju godinu proslavit će se i 100 godina istarskog tartufa.

Ova gljiva zapošljava jako puno ljudi.

"Posla ima za sve, u samoj udruzi tartufara nas je oko 300 lovaca, sveukupno nas ima i 500 aktivnih. Tu su tvornice, trgovine za tartufe, ugostiteljstvo bazirano na tartufu. Istarski tartuf sveukupno oko sebe okuplja 30-ak tisuća ljudi", rekao je Marušić.

Tweet

Posljednje novosti