Dani Julesa Vernea u Pazinu posvećeni djeci i mladima

21.06.2013 - 12:24
Iva Ciceran,  Paola Jurman, Ranka Šepić i Radenko Sloković
Iva Ciceran, Paola Jurman, Ranka Šepić i Radenko Sloković

Povodom održavanja manifestacije „16. Dani Julesa Vernea“ u Pazinu od 25. do 29. lipnja 2013. godine, predstavnici organizatora, 20. lipnja, najavili su bogat program na konferenciji u Rotondi pazinskog Kaštela.

Medijima su se obratili: savjetnica za vođenje projekata i manifestacija Ranka Šepić, Radenko Sloković, direktor Turističke zajednice središnje Istre, Paola Jurman iz Društva naša djeca grada Pazina i Iva Ciceran, ravnateljica Gradske knjižnice Pazin.

Manifestacija posebno posvećena djeci i mladima

Ove godine manifestacija je posebno posvećena djeci i mladima organizacijom brojnih sadržaja kao što su dječje interaktivne predstave, radionice za djecu uz animatore, pričaonice, stare i nove igre i druga najrazličitija neobična putovanja. Važno je napomenuti da su gotovo svi sadržaji besplatni, a oni koji se naplaćuju ovih dana nude promotivne cijene.

Dane Julesa Vernea u Pazinu odlikuje snažna interakcija sa posjetiteljima, osobito sa djecom i mladima. Cilj svih neobičnih putovanja je da posjetitelji dobiju priliku biti aktivni sudionici, a ne samo promatrači. U tu svrhu ove godine predstavlja se i novitet pod nazivom „Dnevnik neobičnih putovanja“. Svi posjetitelji će na mjestu pojedinog događanja, počevši od 25. lipnja, ili na Info punktu 29. lipnja, moći dobiti svoj vlastiti Dnevnik u kojem će se nalaziti popis svih programa/ Neobičnih putovanja koje manifestacija nudi. Na kraju svakog programa u kojem sudjeluje posjetitelj, može zatražiti naljepnicu koju će zalijepiti u svoj „Dnevnik neobičnih putovanja“.

Svi koji sakupe minimalno 4 naljepnice mogu sudjelovati u nagradnoj igri čije će izvlačenje biti u subotu 29.6. u 20.30 sati na glavnoj pozornici.

Otvaranje 25. lipnja neobičnim putovanjem „Avanturistički pohod stazom Mathiasa Sandorfa“

Ovogodišnje Dane Julesa Vernea „otvaramo“ 25. lipnja neobičnim putovanjem „Avanturistički pohod stazom Mathiasa Sandorfa“ koji je osobito interesantan mladima, obiteljima i turistima.

U srijedu 26. lipnja u Pazinu gostuje atraktivna predstava za djecu „Tko je to izumio“ Teatra Tirena iz Zagreba, a tom ćemo prilikom otvoriti i izložbu dječjih radova „Neobično vozilo“ pristiglih na natječaj koji je provelo Društvo Naša djeca. U četvrtak 27. lipnja održat će se književna večer „Zov dalekih obala“ na kojoj gostuje putopisac i avanturist Nenad Vlahović koji je svijet oplovio brodićem izrađenim vlastitim rukama. U petak se zainteresirani mogu prijaviti na malo edukativno pješačenje pod vodstvom poznatog Istarskog travara Franka Zgrablića i sastaviti vlastiti Pazinski herbarij.

Jules Verne vremeplov i Put oko Pazina u 80 minuta

Na glavnoj manifestaciji u subotu 29. lipnja u 18.00 sati uključujemo „Jules Verne Vremeplov“ u kojemu sudjeluje 100-tinjak sudionika kostimiranih u odjeću kasnog 19. stoljeća kako bi sve kulturno-povijesne događaje vezane za Julesa Vernea i Pazin u doba Austro-Ugarske vizualno približili posjetiteljima. Na taj se dan stari dio grada zatvara za promet a za posjetitelje se u večernjim satima organizira kostimirana inscenacija ulomaka iz knjige: sprovođenje, suđenje i bijeg Mathiasa Sandorfa u vrijeme dok dame, gospoda, kicoši i pučani uz ponudu zanimljivih izložbeno/prodajnih štandova stvaraju ukupnu atmosferu Pazina iz Austro-ugarskog doba 1867.godine.

Čitav dan se nudit će se brojni avanturistički sadržaji u koje se posjetitelji mogu uključiti kako ne bi bili tek pasivni promatrači što manifestaciji daje posebnu draž. Posjetitelji svih dobi mogu se uključiti u avanturističku utrku „Put oko Pazina u 80 minuta“ kojom otvaramo subotnju manifestaciju a koja je osim po svojoj atraktivnosti disciplina i staze zanimljiva i po tome što se utrkuju parovi a prilagođena je i za djecu i za odrasle. Naravno tu su i Zip-line, zatim posebno vođeni posjeti Pazinskoj jami i pokoje iznenađenje.

(Foto: tzpazin.hr)
(Foto: tzpazin.hr)
Igre za djecu i mlade, kazališne predstave i interaktivni sadržaji

Ulicama staroga grada odvijat će se igre za djecu i mlade poput igre bez granica „Jules Verne ne jadi se“ koja je također prilagođena i djeci i odraslima pa tako u njoj mogu sudjelovati i obitelji, zatim Utrka puževa osobito zanimljiva za malene od 5 do 10 godina i već tradicionalan Lov na skriveno blago koje je ove godine prilagođeno djeci od 10 do 15 godina. Uz to, posjetitelji će se moći uključiti i isprobati i neke stare, gotovo zaboravljene igre.

Na različitim lokacijama moći će se pogledati i male kazališne predstave za djecu i odrasle. Koja je to bajka iz koje su izašli likovi i pojavili se u Pazinu? Koga su posjetili i što su mu ispričali? Ovo su pitanja na koja će odgovor dati Bajkomanija na prilazu Kaštelu ali i Inspirt Junior u bivšem restoranu Pazinskog kaštela, i već spomenuta inscenacije Mathiasa Sandorfa koja započinje započinje sprovođenjem Mathiasa ulicama staroga grada a završava njegovim bijegom iz Kaštela.

(Foto: tzpazin.hr)
(Foto: tzpazin.hr)
Interaktivni i kreativni sadržaji za djecu održavat će se čitavo poslijepodne, od 18.00 pa sve do 21.00 sat u Dječjem kutku kapetana Nema. U hladovini parka djeca će pod vodstvom animatora izrađivati kostime, lutke i lopte, sudjelovati u pričaoni gdje će se slušati ali i pisati priče.

Na glavnoj pozornici odvijat će se glazbeni program – u popodnevnim satima posjetitelje će zabavljati etno grupa Veja dok će nakon 22.00 sata pozornicu preuzeti grupa Midnight rain. Uz ovaj glazbeni program manifestaciji se priključuju i lokalni ugostitelji sa posebnom ponudom jela i pića uz jedinstvenu atmosferu, uz pokoje glazbeno iznenađenje.

Sve informacije, program i posebnu ponudu možete pronaći na julesvernedays.com. Specijalni izleti i programi koji se održavaju tijekom tjedna od 25.-29. lipnja mogu se dobiti po prigodno sniženim cijenama.

Tweet

Posljednje novosti