BUZETSKI RUKOMETAŠI KRENULI S PRIPREMAMA

Silić: 'Naša je najveća ambicija igrati lijepo i atraktivno'

22.08.2023 - 20:00
Ranko Silić, trener rukometaša Buzeta
Ranko Silić, trener rukometaša Buzeta

Iako su rukometaši Buzeta u posljednjih petnaestak godina postizali najveće uspjehe svoga kluba plasiravši se u Premijer ligu i europska natjecanja, prošlogodišnja sezona u Prvoj rukometnoj ligi - jug biti će također zapamćena kao posebna u gotovo sedamdesetogodišnjoj povijesti ovog buzetskog sportskog kolektiva. Vrlo mlada momćad, koju su velikim dijelom činili buzetski maturanti, predvođena njihovim mladim i ambicioznim trenerom Rankom Silićem, bila je na pragu ponovnog ulaska u najelitnije hrvatsko rukometno društvo, iako su u sezonu ušli značajno oslabljeni za nekoliko poznatih rukometnih imena koji su imali značajan staž u okolnim premijerligaškim momčadima i očekivanja uoči sezone nisu bila baš velika. 

- Možda smo i baš zato napravili dobar rezultat. Stvorila se neka dobra atmosfera i s nekom pobjedom više od očekivanja dobili smo dodatni elan i rasli s utakmicama. Bilo je onako kao što sam želio, bez velikih očekivanja da se naši mladi dečki ‘poklope’ s onim iskusnijima koji su bili nositelji ekipe posljednjih par godina i na kraju je to jako dobro izgledalo. Rezultat je bio lijep, još je ljepša bila igra, a najviše me raduje što je to postignuto uglavnom s mladim igračima koji su stasali u našem klubu. Igrali smo na gol više i ono zbog čega smo godinu dana ranije gubili utakmice sada nam se vratilo zbog ipak malo više iskustva tih mladih dečkiju. Jednostavno smo se poklopili jer zajednička nam je želja bila igrati lijepo, lepršavo i napadački, a imamo i profil igrača gdje ne možemo zabijati petnaestak golova izvana, već to mora biti brza tranzicija, agresivna obrana i laki pogoci, uz poneko lucidno i atraktivno proigravanje koje nije uvijek završilo na očekivani način, no u potpunosti sam podržavao dečke u takvom načinu igre, jer je to bio rukomet kakav publika želi gledati, a i moji igrači su uživali u tome - kaže o prošloj sezoni buzetski strateg Ranko Silić.

 

Kvalifikacijski susret za Premijer ligu donio je im je sraz s momčadi KTC-a koja je proteklih godina već sakupila iskustvo igranja u najvišem rukometnom razredu te je prvenstveno pobjedom na svom terenu osigurala ostanak u društvu najboljih.

- U ždrijebu nismo imali baš sreće jer ekipa protiv koje smo igrali svojim iskustvom i prije svega kvalitetom bila značajno jača od nas. Ne znam što bi bilo da smo imali drugačiji ždrijeb, pretpostavljam da bi i onda bilo teško i nemoguće je reći bi li i tada uspjeli dohvatiti Premijer ligu. Ali bogatiji smo za to dragocjeno iskustvo i sigurno će nam pomoći u narednoj sezoni - dodaje Silić.

Osim ovog značajnog seniorskog uspjeha, glavnina momčadi krajem prošle školske godine nastupala je na državnom prvenstvu srednjih škola u rukometu, gdje su dogurali do finala i tamo nesretno izgubili nakon izvođenja sedmeraca.

- S tim sam dečkima od mini rukometa i od tada se vidjelo da imaju neku momčadsku kvalitetu u kojoj nitko nije posebno odskakao i tu su pokazali izrazito veliku borbu i rad, jer tim dečkima nikada nije bio problem trenirati vikendom ili dva puta na dan, igrati isti dan dvije utakmice za mlađe selekcije i seniorski uzrast i mislim da im se to na kraju vratilo. Kao sredina smo jako mali i nemamo veliki ‘bazen’ da možemo raditi neke ozbiljnije selekcije tako da raduje kada ti se poklopi tako kompaktna i dobra generacija - kaže o svojim talentiranim mladićima Silić.

Buzećani su se od ovoga tjedna međutim okrenuli novoj sezoni, iako je veliki dio njih svoje slobodno vrijeme boravilo u maloj klupskoj teretani trudeći se da nove napore koje će im priuštiti njihov trener dočekaju što spremniji.

- Dečki su još tijekom ljeta dobili program po kojem su trebali raditi, pa smatram da je pet tjedana sasvim dovoljno da se dobro uigramo. Krenuli smo udarno i vjerujem da ćemo dobro izgledati i u ovoj sezoni. Ekipa je malo promijenjena jer smo zbog studentskih obveza ostali bez Ive Flega i Ivana Črnca, te Leona Rušnjaka koji je prešao u redove Poreča. Još se uvijek nadam da ćemo Flega ponekad i imati na raspolaganju nakon što se adaptira na nove studentske obveze u Rijeci koje su mu u ovom trenutku ipak prioritet, dok Črnac ide studirati u Zagreb . Za Rušnjaka je bilo očekivano da izabere ipak stepenicu više u svojoj karijeri i mislim da je pristupivši Poreču donio dobru odluku. Kao zamjenu za njega dogovorili smo dolazak iskusnog desnog krila Sandra Samardžića, koji u posljednjim sezonama ima puno europskog iskustva nastupajući za Dubravu i finski Riihimäen Cocks. Ljevaka je jako teško naći u ovom našem krugu u regiji pa smo s time jako zadovoljni. Nismo još definirali plan odigravanja prijateljskih utakmica jer je malo nezgodno pošto naša liga kreće tri tjedna nakon premijerligaških pa smo lišeni nekih jačih provjera, koje sam isto tako želio odraditi. No, radimo na tome da se čim više igra. Ima nas jako puno na treninzima pa i u samom tom trenažnom dijelu imamo jako puno prilike međusobno razigravati  - dojmovi se Ranka Silića o nadolazećim pripremama. 

Prošla je sezona Buzećanima pokazala da za veliki domet ne treba raditi i velike planove, već će se dobar i predan rad vratiti na terenu.

- Nemamo nikakvih posebnih ambicija što se tiče plasmana, no ja uvijek pred sebe postavljam ambiciju dobre igre koju ćemo pokušati prezentirati i u novoj sezoni. Ako to bude rezultiralo dobrim rezultatom tim bolje. Vjerujem da se nećemo boriti za opstanak, no teško je govoriti o samim ciljevima jer se liga značajno promijenila i ne znamo još kako su se i drugi ‘posložili’ i kako će izgledati u novoj sezoni. Stoga je nezahvalno govoriti o samom poretku, no želja je još bolja igra i eksplozija tih naših mladih igrača za koje mislim da imaju jako velik potencijal - kaže o nadolazećoj sezoni Ranko Silić. (Siniša Žulić)

Tweet

Posljednje novosti