PRVE REAKCIJE NA AFERU 'VODNJANSKA BRAĆA'

'Zakon mora vrijediti jednako za Kutiće kao i za sve ostale'

0
Roberto i Silvio Kutić (foto: Goran Kovačić/Pixsell)
Roberto i Silvio Kutić (foto: Goran Kovačić/Pixsell)

Po prvim reakcijama na našu današnju priču o Silviju i Robertu Kutiću, čelnim ljudima vodnjanskog Infobipa koji su nezakonito legalizirali svoje bespravne gradnje u Peroju, izgleda da se svi relevantni politički akteri slažu oko toga da svi građani moraju pred zakonom biti jednaki.

Dakle, ako su određeni pojedinci bili uhićivani i podvrgnuti istrazi USKOK-a i policije, isto mora vrijediti i za Kutiće. Jer, u pravnoj državi ne smije biti nedodirljivih.

Podsjetimo, poanta našeg današnjeg teksta je da Kutićima za sada nije pala dlaka s glave, za razliku od mnogih drugih bespravnih graditelja koji su u proteklih godinu dana bili uhićeni u dvije akcije nazvane "Dorina" i "Dorina 2", iako su praktički učinili istu stvar. Slučaj je komentirao i istarski župan Boris Miletić.

"Bespravna gradnja i malverzacije oko legalizacije takvih objekata su rak rana u Istri i Hrvatskoj. Kada govorimo o bespravnoj gradnji, to nije od jučer - ona traje desetljećima. Ovaj drugi problem prisutan je posljednjih desetak godina. Moj stav o situacijama u kojima je jasno da se krši zakon uvijek je isti, jasan i nedvosmislen - pred zakonom svi moraju imati jednak tretman i svi moraju biti isti - nema nedodirljivih", poručuje Miletić.

 

Međutim, župan ističe da svatko mora imati pravo na persumpciju nevinosti dok se, i ukoliko se ne dokaže suprotno.

"Zloupotreba političke i gospodarske moći srozava ionako nisko povjerenje u funkcioniranje pravne države. Iako se kao razlog za demografsku devastaciju Hrvatske i iseljavanje često spominje isključivo ekonomska situacija, iz razgovora s ljudima koji su odlučili napustiti Hrvatsku proizlazi da je prvi motiv zapravo nepovjerenje u sustav i želja da njihova djeca odrastaju u boljem i pravno sigurnijem okruženju. U stvaranju takvog sigurnog okruženja trebaju svojim primjerom sudjelovati svi, od politike, preko medija, do gospodarstvenika", napominje Miletić.

"S druge strane, pravosudne institucije trebaju reagirati na sve moguće nepravilnosti, promptno, pošteno, profesionalno i jednako prema svima. To je jedini način vraćanja povjerenja u institucije države i pravni sustav te smanjenje trenda iseljavanja mladih školovanih ljudi", zaključuje istarski župan.

Njegov dojučerašnji stranački kolega, predsjednik IDS-a Dalibor Paus, također se osvrnuo na našu priču.

"Ukoliko su vaši navodi točni, to samo još jednom potvrđuje ono što tvrdimo od početka i ove akcije, a to je da kriminal ima točno ime i prezime. Vjerujem kako je upravo naše višegodišnje zalaganje protiv bespravne gradnje, a podsjetiti ću da smo samo ove godine pokrenuli i portal bespravnagradnja.hr, senzibiliziralo i javnost i medije i institucije za borbu s ovim gorućim problem te pozdravljamo svaku aktivnost koja doprinosi uvođenju reda i zaštiti prostora", komentirao je Paus.

Kratak osvrt dao je i odnedavno nezavisni saborski zastupnik, također bivši Pausov stranački kolega, Marin Lerotić.

"Zakoni u Hrvatskoj pisani su za sve građane jednako, neovisno o tome od kuda dolaziš, čime se baviš i kakvo ti je imovinsko stanje. Ako je zakon prekršen onda za to treba odgovarati, ako nije onda možeš mirno spavati", poručuje Lerotić. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa