Problemi s Genetskim centrom

Prije četiri godine Končar tužio Kajina, sada mu Kajin prijeti ovrhom

1
Damir Kajin i Danko Končar (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Damir Kajin i Danko Končar (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Nakon rudnika kroma, brodogradnje, hotelijerstva, energetike, Danko Končar prije nešto više od godinu dana “uletio” je i u potpuno novu nišu, poljoprivredu. Na području Buzeta kupio je kompleks znan kao Genetski centar. Ostatak je to ambicioznog projekta s polovice 1990.-ih, koji je trebao osigurati genetski materijal za istarske farme, ali nikad nije zaživio, piše poslovni.hr

Nije znao što kupuje

Končar je lani, kupujući nekretnine od B2 Kapitala, najavio da će investirati 10 milijuna eura u uređenje farme ovaca, a prva štala trebala je biti popunjena već kroz godinu dana.

Danas, u Buzetu samo s uzdahom kažu kako je to “još jedan Končarev projekt koji stoji”, aludirajući na brojne kupljene nekretnine u Istri koje nisu stavljene u funkciju, kao i najpoznatiji projekt Katarina Monumenti u Puli, za čiju je prvu fazu realizacije proteklo više od desetljeća.

“Točno je da projekt Genetski centar stoji, a stoji jer smo ustanovili nešto što u trenutku kada smo kupovali nismo znali, a to je da nekretnine nemaju uređene vlasničke odnose. Neke od površina svojedobno su oduzete seljanima i otvoreno je pitanje povrata imovine, a na nekima država nije bila niti upisana kao vlasnik, pa se traži vlasnike. U svakom slučaju, zbog toga nismo u mogućnosti dobiti uporabnu dozvolu i dok se to ne riješi, sve stoji”, rekao je Končar za Poslovni.hr.

 

Nastavlja kako je to Sizifov posao, budući da se najprije mora utvrditi gdje su stvarni vlasnici i njihovi nasljednici, te s njima urediti odnose.

To je, kaže Končar, između 20 i 30 vrtača, no važnih u sređivanju dokumentacije za projekt kakav je zamislio, a to je uzgoj ovaca te proizvodnja sira i mlijeka koje bi se uklopilo u turističku ponudu, te ih, među ostalim, plasirao i u svoje hotele. Končar, koji će uskoro napuniti 81 godinu, kaže da ima energije i da mu ovaj projekt predstavlja velik izazov, te da je angažirao profesionalce koji su uporni i rade na sređivanju uvjeta da bi se moglo krenuti dalje.

No, u Buzetu, gdje su već na samu pojavu Končara u priči oko Genetskog centra bili skeptični, ne kriju pesimizam oko razvoja događaja u potencijalno najvećem investicijskom zahvatu na njihovom području.

“Ma u tu priču ja ne vjerujem. Srce me zaboli kad vidim da tih 20-ak štala stoji zapušteno, da se bar fotonaponske stanice nije postavilo na krovove, barem bi tako osigurali novce i podmirili komunalne naknade koje duguju”, ne krije ogorčenost gradonačelnik Damir Kajin. B2 Kapital za sobom je, kaže, počistio dugove gradu, oko 800.000 kuna, a sada se nakupilo 15.000 eura neplaćenih obveza. Grad će ih, najavljuje Kajin, Končaru prisilno naplatiti.

Razgovori bez susreta

Kajin kaže i kako ima informacije da je Končarov konkurent u kupnji ovog vrijednog nekretninskog kompleksa sa 24 staje na osam hektara površine, riječki poduzetnik Željko Mandarić, pregovarao s Končarem o otkupu zemljišta za koje je imao spreman projekt.

Mandarić je jedan od najvećih poduzetnika u Primorsko-goranskoj županiji, vlasnik špediterske tvrtke Manšped, trgovine gorivom Adria oil, te niza tvrtki u području transporta i građevinarstva, te iz poslovnih podataka za prošlu godinu ima impozantan kapital za realizaciju ovakve investicije.

Poslovni.hr je pokušao od Mandarića dobiti informaciju je li doista i dalje zainteresiran, no nije bio voljan razgovarati o ovoj temi. Danko Končar, pak, potvrđuje da je s Mandarićem imao razgovore o mogućoj prodaji, no, kaže, nisu se našli, niti bi on kupio imovinu s toliko neriješenih pitanja.

Stoga, dok se taj paket problema ne riješi, u Buzetu nema pomaka i zaživljavanja projekta koji u uvjetima kada je hrana perspektivna i esencijalna proizvodnja, ima potencijala.

Končar svojedobno tužio Kajina pa odustao od tužbe

Zanimljivo je da Danko Končar svojedbono tužio Danira Kajina zbog klevete, zbog Kajinove izjave da "Vlada nije kriva što je Končar 33-postotni vlasnik Glasa Istre, novine koja je bilten IDS-a i koja otvoreno zagovara ulazak Končara u Uljanik, a znalo se da on ne može sanirati posrnulu tvrtku“

Na suđenje nije stiglo ni do prvog ročišta jer se Končar 2019. godine nije pojavio na Općinskom sudu u Pazinu, pa je sudac zaključio da je Končar odustao od privatne tužbe, te temeljem Zakona o kaznenom postupku donio odluku o prestanku postupka. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa