Drugi dan antike Pula Superiorvm

15.06.2013 - 09:01
Dvanaesti Dani antike Pula Superiorum
Dvanaesti Dani antike Pula Superiorum

Dvanaesti Dani antike Pula Superiorum jučer su nastavili s programima. U jutarnjim satima radionice i igraonice Birikine zaokupile su najmlađe posjetitelje. Nakon što su sami izradili oružje i tunike, djeca su u pratnji Cezara, Dijane te pulskih gladijatora iz škole Spectacula Gladiatoria krenuli u šetnju gradom.

Gimnazijalci s Pazinskog kolegija klasične gimnazije na Forumu su održali igrokaz na latinskom jeziku "Dominus et servi", a učenici iz pulske tehničke škole demonstrirali su kako se rukuje i mjeri sa starim geodetskim instrumentom groma. U popodnevnim je satima u Turističkoj zajednici otvorena  retrospektivna izložba pulskih fotografa Marine Puh, Snježane Bratanović, Manuela Angelinija, Andreasa Kancelara i Gorana Šebelića na temu festivala.

Večernji program na forumu iznova je okupio veći broj publike, a ondje su se nanovo na pozornici našli antički ples Dramskog studia INK, glazbeni program Musigenae ansambla koji izvodi djela Arinke Šegando, Branka Okmace i Branka Radića, antički zbor Rondo Histriae i predstavu "ANTIKAzalište" glumačke družine Go-Go Writers.

U jutarnjim satima radionice i igraonice Birikine zaokupile su najmlađe posjetitelje
U jutarnjim satima radionice i igraonice Birikine zaokupile su najmlađe posjetitelje

Ipak je najveće zanimanje privukla humanitarna modna revija “Svi smo mi jednaki”. Mnogobrojna publika u velikom je broju podržala ono što već petu godinu za redom modna agencija Tijara nudi - to je prva i jedina modna agencija u Hrvatskoj koja nudi tečaj manekenstva za djecu s teškoćama u razvoju, a manifestaciju ostvaruje u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te ove godine i našom podrškom.

Ovogodišnji izlagači savršeno su reviju uklopili u antičko razdoblje, a izlagalo su brojni biti će Strukovna škola Pula - odjevni tehničari i krojači, frizeri i kozmetičari, Vjenčanice Biba, Neva, Angels Wedding, Muffin fashion store, butik Modessa, kreatori Chris Mršić, Doris Kolić, Mina Dobrić, Silvija Golja, Dunja Mehmedović, Udruga Birikina, te modni dodaci Amamore, Perlina shop, Doris Nađ, Flower Children i GogArt Style. Za šminku pobrinuti će se kozmetički salon Gloss, Prana te Strukovna škola Pula. Za frizure su se pobrinuti saloni Hair +, Black&white i Strukovna škola Pula.

Iako se radi o humanitarnoj akciji, nisu se skupljaju sredstva građana. Organizatori Dana antike logističkom su podrškom omogućili su da se akcija nastavi, a donacija namještaja Mima Školi za odgoj i obrazovanje bit će utrošena na cjelogodišnje radionice i završnu izložbu radova  djece s teškoćama u razvoju.  Revija cilja na to da se u modu i zabavu uključe djeca s poteškoćama u razvoju kako bi se socijalizirali, družili te kako bi javnost osvijestili po pitanju svojih potreba i mogućnosti.

Veći dio programa festivala antike bit će ponovljena i danas, no vrhunac će biti gladijatorske igre u Areni koje počinju u 19.45 sati.

Započeli 12. Dani antike u Puli

Tweet

Posljednje novosti