Gladijatorski spektakl u pulskoj Areni: Panem et circenses

14.06.2013 - 07:27
Gladijatori će se ponovo boriti u Areni
Gladijatori će se ponovo boriti u Areni

Gladijatori (lat. gladiatores), borci u starom Rimu koji su, radi zabave gledatelja, izvodili borbe s mačevima, kopljima, koristeći tadašnje vojne i borilačke vještine ponovo će oživjeti na 12. Danima antike - Pula Superiorvm. Borbe su tada bile strašne, no danas ipak oživljavamo onaj povijesni kontekst i atmosferu u zabavnom i atraktivnom smislu. Izreka "Panem et circenses", tj. kruha i igara oživjet će u suvremenom značenju, kao prezentacija antičkih vještina, sportova i načina zabave.

Gladijatori i legionari, članovi kulturnog društva i tradicionalnog borbenog kluba Collegium Gladiatorium iz Mađarske - već savršeno uhodani u gladijatorske i legionarske vještine, upotpunit će još jednom antičku priču Pule Superiorvm. Predstavljaju nam se svake godine, a svake nas godine iznova oduševe.

Uz vjerne goste festivala, spektaklu se pridružuju i autohtoni pulski gladijatori. Škola gladijatora je u antici bila neizostavan dio svakog amfiteatra, a pulska se nalazila na sjeveroistočnim obroncima pored Arene. Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport odlučili su oživjeti gladijatore i osnovati novu pulsku školu "Spectacula Gladiatoria“ koja će se po prvi put prezentirati na 12. Danima antike.

Arena će ovom prilikom, vjerujemo, ponovo biti puna – upravo kao u doba staroga Rima, oživjeti će kao pozornica zabave za građane. Programima u pulskom amfiteatru donose dašak antičkog herojstva i adrenalina. Zoran prikaz borbe gladijatora i legionara u originalnim kostimima i uz uporabu autentičnog oružja pozivnica je za spektakl poput onog u drevno Vespanzijanovo vrijeme koju se teško može odbiti. Uz prezentacije vještina, bit će ondje i šaljivi dio programa, a nakon njega slijedi druženje s gladijatorima i legionarima, isprobavanje vještina, odjeće, predmeta i opreme te fotografiranje.

Ulaznice za program u Areni možete kupiti u pretprodaji po pristupačnim cijenama: ulaznica za odrasle stoji 25, za djecu 15 kuna, dok je za najmlađe niže od 130 cm ulaz besplatan. Prodajna mjesta su Zavičajna knjižara Petit (Kandlerova 24), Agencija Activa Travel  ( Scalierova 1), trgovina Dulcis (Flanatička 7), trgovina Puljanka (Sergijevaca 4) te svi gastro punktovi na 12. festivalu Pula Superiorvm.

Ulaznice je moguće kupiti i na dan događanja, na samom ulazu u Arenu po sljedećim cijenama: odrasli  30 kn i djeca 15 kn. Razlika od 5 kuna za kartu za odrasle uvedena je isključivo simbolično, kako bi smanjili gužvu na ulazu uoči predstave.

Tweet

Posljednje novosti