Bujež Evan Mihailović

Umaški vatrogasci dobili novog kolegu iz vojnih redova!

06.07.2023 - 15:32
Evan Mihailović kao vojnik i kao vatrogasac (foto: privatni album E. Mihailović)
Evan Mihailović kao vojnik i kao vatrogasac (foto: privatni album E. Mihailović)

Bujež Evan Mihailović Hrvatsku je vojsku zamijenio profesionalnom vatrogasnom postrojbom u Umagu. Prošlog mjeseca završio je Državnu vatrogasnu školu te postao vatrogasac.

* Kako je bilo na obrani završnog rada?
- Na obrani bilo je dosta OK. Bili su to profesori koji su nam držali predavanja za vrijeme obuke. Zahtijevali su da imamo određeno znanje koje smo stekli tijekom školovanja.

Sve u svemu, bilo je to jedno lijepo iskustvo i preporučio bih svim mladima, koji su ambiciozni i žele nešto ostvariti, da krenu vatrogasnim pozivom.

* Gdje si služio u vrijeme karijere dočasnika i kakva je bila atmosfera?
- Dočasnik sam postao 2018. godine, po završetku dočasničke škole. Kao vojnik, bio sam u sustavu nekih šest godina, nakon čega mi se otvorila prilika za dočasničku školu, jer sam bio odabran od strane tadašnjih zapovjednika.

 

Po završetku dočasničke škole, radio sam u Benkovcu kao zapovjednik desetine topničko-raketne bojne, odnosno haubice - 122 mm topničko oružje. Zadnje što sam radio bile su tri i pol godine u Gospiću u Vukovima u motoriziranoj bojni.

* Koje su sličnosti, odnosno razlike posla vatrogasca i vojnika?
- Poslovi vatrogasca i vojnika definitivno nisu ni blizu slični. Jedino što je donekle slično su uniforma i sustav zapovijedanja. Ali i tu su razlike.

Vatrogasci su poluvojna formacija. Liberalnija je atmosfera, dok je u vojsci uvijek rigorozno, po PS-u.

* Rodom si iz Buja, ali radit ćeš s umaškim vatrogascima. Buje je tradicionalni centar tog dijela Istre, dok je Umag novi gigant. Postoji li neki animozitet među ta dva grada?
- Iskreno, Umag je više turistički grad, otvoren, i što se tiče turizma, on cvijeta. Buje je tradicionalno, po starinama, i to mu daje čar. Što se tiče ljudi, nema animoziteta, osim što se, kao i svugdje drugdje, nađe netko tko kaže: „Moje je najbolje“. (Kristian Stepčić Reisman)

Tweet

Posljednje novosti