Komentar Roberta Marušića

Previsoke cijene? Istra mora biti najskuplja!

01.07.2023 - 16:27
Ilustracija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Ne vidim problem da Istra bude skupa. Najskuplja u Hrvatskoj, skupa u Europi. Neka kuglica sladoleda košta 3 eura ili 3.5 eura. Istru ne treba 'trpati' u isti koš sa ostatkom Jadrana i Mediterana, čast izuzecima. 

Razni mediji nas već nekoliko dana bombardiraju s vijestima: “Rezervacije hotela i apartmana ukazivale su kako je pred Hrvatskom vrlo vjerojatno rekordna turistička sezona ali…” Službeno po eVisitoru u svibnju smo imali 1.449.121 dolazaka stranih turista i 260.841 dolazaka domaćih turista. Broj noćenja stranih 5.636.837, a domaćih 668.412. Ukupno svibanj 1.709.962 dolazaka i 6.305.249 noćenja. Tako kaže informatički sustav eVisitora. Brojke i slova.

Istra ima trenutno nekoliko turističkih neprijatelja

Počela se žvakati statistika lipnja dok je još trajao svibanj. Vlasnici jadranskih apartmana, hotela i kampova su otvorili temu 'lipanjske turističke rupe' i predstavili rezultate koji su ispod očekivanih. A Istra i Kvarner puni gostiju. Kako to? Kako to? Tumači se da je naš dio Jadrana najbliži za domaće goste, ali i turiste iz obližnjih država. Istra je gledano od početka godine u plusu osam posto, ali Istra ima trenutno nekoliko turističkih neprijatelja! 

Jedan su svakako rano lipanjske vremenske neprilike koje nisu išle u korist istarskom turizmu. Ne smije se zaboraviti niti ekonomska kriza koja je pogodila najvjernije istarske goste poput Nijemaca, što svakako ne ide u korist turizmu. Konkurencija se ponovno maksimalno otvorila prema turističkom tržištu i svoje je cijene 'uštimala' s istarskim. I na kraju, najveći neprijatelj Istre je medijski spin u sinergiji sa društvenim mrežama! Austrijski Krone Zeitung je prenio iskustva izvjesne Brigitte koja je tijekom lipnja bila na Jadranu (ne znam gdje i kojem dijelu) te je ostala šokirana cijenama navodeći kako su cijene nekih usluga dosegnule nenormalne visine. “Pizza za 18 eura, steak za 38 eura. Ni u trgovinama nije ništa bolje. Maslac im košta 4,5 eura“, izjava je Brigitte za austrijski Krone Zeitung. Razni hrvatski utjecajni portali prenose: “Kada je riječ o cijenama na Jadranu govori dovoljno i to da je cijena kugle sladoleda narasla na 3,5 eura!” U pritužbama turista, koje su preplavile internet i društvene mreže, moglo se pročitati da kuglica sladoleda u nekim hrvatskim turističkim destinacijama ide i do nevjerojatnih pet eura! I tako na radost nekih, stvar klapa i štima. Prenosi se vibra…Šalje poruka.

Navijam da Istra bude najskuplja 

Istra se nalazi na pet sati vožnje od Milana i Muenchena, dva sata vožnje od Venecije i Zagreba, sat vožnje od Ljubljane i Udina, pola sata vožnje od Rijeke. Tri autoceste je spajaju sa zapadnom i srednjom Europom, nautički je odlična polazna točka za otkrivanje Jadrana. Četiri zračne luke. Istra ima nove ili obnovljene apartmane, nove ili svježe adaptirane kuće za odmor, nove ili na novo uređene hotele. Parking mjesta za svako vozilo, uređeni komunalni sustav, na svakom kantunu kante za smeće, pokošene travnjake, uređene prilaze našim istarskim gradovima. Osvjetljene ulice, parkove, dječja igrališta, sportske terene. A možemo primiti samo 300.000 turista.

Želim da Istru uspoređujemo! Ali ne s Dalmacijom, Dubrovnikom ili Splitom. Niti sa Zadrom ili Hvarom. Idemo se uspoređivati s Parizom u kojemu opjevani ulični restorani imaju jedan toalet za sve goste sa jednom špinom u istom prostoru, naravno hladnom. Ili Milanom gdje razvikani Aperol centar nema ni toalet! Ili Madridom čiji restorani 'ergonomiju' slažu za uzrast dječjeg vrtića! To u Istri nećete doživjeti! 

Istra je 'Tourist Academy'

I zato neka Istra bude skupa, najskuplja! Mi smo 'Tourist academy' za veći dio svijeta. A poruka našim istarskim hoteljerima i istarskim ugostiteljima je: “Ostanite takvi! Čisti! Uredni! Sa svježom ružicom na stolu! Sa čistim parkiralištem ispred svojeg objekta! Naoružani osmjehom! S motoviranom kuhinjom, svježom ponudom! Dekoriranim pjatom, rashlađenom malvazijom, probranim teranom i obelom salate od istarskog maslinovog ulja”. Jer oni koji sve to nemaju, sa niskim cijenama, ne mogu svojem gostu pružiti sapun i hladnu vodu u toaletu…Jer je nikada nisu imali. (Robert Marušić)

Tweet

Posljednje novosti