Komentar

Turistički divovi trebali bi imati i plaćati vlastitu Hitnu pomoć

21.06.2023 - 15:48
Ilustracija (foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Imati, izgraditi (ili naslijediti) auto kamp kapaciteta pet ili više tisuća gostiju, a ne imati sezonsku turističku Hitnu pomoć znači biti nekompletan. Isto vrijedi i za resorte koji primaju više tisuća gostiju. Da ih ne nabrajam, znamo njihove prekrasne lokacije.

Što bi država propisima trebala urediti? 

Ako kod namjenskog ili periodičnog pregleda minimalnih tehničkih uvjeta morate imati određen broj sanitarnih čvorova, električnih ormarića, atestiranih priključaka za vodu, parking mjesta, praonicu vozila, barki ili rublja, a ne obveznu ambulantu za Hitnu pomoć, onda nešto s tim propisima nije u redu.

Hrvatska je visoko turistička zemlja. Istra po ljeti ima više od 300.000 turista što je 25 posto više od kompletnog stanovništva sa svim trenutnim, privremenim radnicima od gdje god došli i privremeno žive u Istri.

Zašto se na ulazima velikih turističkih resorta ne nalaze turističke ambulante ne treba pitati vlasnike, djelatnike i njihove managere u turizmu. Oni su lovci na profit i ono što mogu “dobiti” od lokalne i županijske uprave će maksimalno iskoristiti. Županijska Skupština su odavno “dizači” ruku uskih vladajućih interesa i nitko nema snage i obraza pogledati u oči krupni istarski turistički kapital i reći im: “Stop! Naši domovi zdravlja neće biti vaš posebni ljetni servis”.

 

Praksa je da u najvećem sezonskom pritisku turizma, istarska Hitna pomoć servisira njemačkog ili talijanskog gosta, koji novac ostavlja njima, svima, samo “nama” ne. A tko smo to "mi"? “Mi” smo građani Istre gdje je Hitna pomoć zakasnila doći na Zrenj, na Zamask, u Roč, u Boljun ili Cerovlje ili neko selo kraj Žminja u špici turističke sezone, jer u varijablu mogućeg treba ubaciti i pojačani promet istarskim autocestama, cestama i cesticama. O prometnim nezgodama nećemo niti pomisliti. Jer tek onda nastupa depresija.

Kakvi su to “narodni” propisi koji ne obvezuju da ti i takvi turistički kapaciteti nemaju obvezu imati turističke ambulante 24 sata na raspolaganju onima od kojih žive?

Poruka: od prvog dana ljeta do zadnjeg dana ljeta od Umaga, Poreča, Rovinja, Pule, Medulina do Rapca izvolite imati na vlastiti račun, u vlastitim objektima Hitnu prvu pomoć. Spašavate tako i naše živote središnje i sjeverne Istre. Da pitamo istarske građane što misle o toj temi? (Robert Marušić)

Tweet

Posljednje novosti