Medulin

Predstavnici HSU-a s načelnikom Kircem o gradnji doma umirovljenika

0
Predstavnici OO HSU Medulin kod načelnika Ivana Kirca
Predstavnici OO HSU Medulin kod načelnika Ivana Kirca

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac 16. lipnja ugostio je u Općinskoj vijećnici predstavnike Hrvatske stranke umirovljenika - općinske organizacije Medulin. Na sastanku su prisustvovali uz načelnika voditelj odsjeka za mjesnu samoupravu i EU projekte Gianni Bužleta, te predstavnici HSU-a, predsjednica općinske organizacije HSU Općine Medulin, ujedno potpredsjednica Županijskog odbora HSU Daniela Žgomba, potpredsjednice OO HSU Medulin Mirna Leverić i Vera Vidmar, te članovi Edvino Štifanić i Enco Crnobori.

Načelnik Kirac se upoznao s novim čelništvom stranke za Općinu Medulin, te s prvim koracima koje stranka namjerava napraviti u svom djelovanju. Jedna od ključnih tema razgovora bio je Program javnih potreba u zdravstvu i socijalnoj skrbi koji predstavlja jedan od osnovnih područja djelovanja stranke. Unutar navedenog programa posebna važnost dana je temama kao što su povlašteni autobusni prijevoz, subvencioniranje boravka umirovljenika u privatnim domovima za starije osobe, mogućnost isplate božićnice sukladno imovinskom cenzusu, te izrade kartice za sve umirovljenike, kojim bi dokazivali status pred svim institucijama, lokalnim, županijskim i državnim. Na obostrano zadovoljstvo načelnik je izvijestio čelništvo stranke kako su u proračunu Općine Medulin za 2023. godinu po prvi put osigurana značajna sredstva za isplatu božićnica umirovljenicima. Istovremeno je upućena zamolba za korištenje općinskih prostora za djelovanje i rad članova i izabranih tijela HSU Općine Medulin.

Budući dom za umirovljenike na predjelu Mukalba

Najznačajniji kapitalni projekt na području Općine Medulin svakako jest gradnja budućeg doma za umirovljenike na predjelu Mukalba, stoga se veći dio interesa čelništva upravo ticao tog projekta. Za budući dom ishodovana je pravomoćna građevisnka dozvola temeljem koje je isti kandidiran na nacionalni program oporavka i otpornosti kao jedini u Istarskoj županiji te se njegova procijenjena vrijednost izgradnje i opremanja penje do iznosa od 8,5 milijuna eura. Kada sredstva budu odobrena i dom za starije i nemoćne osobe bude izgrađen, njime će upravljati općinska javna ustanova. Čelništvo stranke pozdravilo je inicijativu načelnika Općine Medulin, kao i odluku Općinskog vijeća, te istaknulo da je ovo hvalevrijedna inicijativa za buduće korisnike takvoga doma koji je itekako potreban na području Općine Medulin. Njime bi osigurali visoki standard stanovnicima treće životne dobi kakav naši umirovljenici zaslužuju.

 

Čelništvo stranke informiralo je Ivana Kirca da u članstvu stranke ima renomiran broj stručnjaka iz raznih struka, te da će se osim temeljne brige za umirovljenike baviti i problematikom održivog turizma, prostornog planiranja i naravno problematikom nezaobilaznog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, koji su svakim danom sve veći i stvaraju sve veće probleme stanovnicima Općine Medulin i gostima koji borave na našem području.

Umirovljenici će se također uključiti u prijedloge za kreiranje općinskog proračuna s njihovim zahtjevima kao bi se njihov standard poboljšao. Zaključno općinska organizacija HSU složila se sa konstatacijom da treba pomoći generaciji koja je gradila Hrvatsku i na adekvatan način osigurati mirnije sutra za umirovljenike, koji su najugroženija društvena skupina u Hrvatskoj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa