Dani antike Pula Superiorvum od 13. do 15. lipnja

10.06.2013 - 11:48
Pula Superiorvm počinje u četvrtak
Pula Superiorvm počinje u četvrtak

Na današnjoj konferenciji za novinare u zavičajnoj knjižari Petit prisustvovali su direktorica Turističke zajednice Grada Pule – Sanja Cinkopan Korotaj, direktor festivala - Ozren Grbavčić iz tvrtke Illustris d.o.o., organizatorica humanitarne modne revije "Svi smo mi jednaki" Marijana Dabo Percan te domaćini knjižare Petit. 

Iza festivala antike u Puli stoji uspješnih jedanaest godina održavanja kroz koje je na jedinstven način uspio istaknuti kulturni i povijesni sadržaj grada, a i ove će ga godine obogatiti još širim kulturnim i zabavnim programom za lokalne stanovnike i, naravno, turiste. Suradnja Grada Pule, Turističke zajednice Grada Pule, Arheološkog muzeja Istre i Illustrisa uspješno se nastavlja. Još bogatijem programu ove sezone doprinijet će modna agencija Tijara čija će se peta humanitarna modna revija "Svi smo mi jednaki" održati u sklopu festivala.

Program svojom raznolikošću privlači velik broj ljudi iz različitih interesnih skupina, nudi kvalitetnu zabavu cijeloj obitelji, od najmlađih do najstarijih generacija, privlači ljude iz različitih profesionalnih grana (od obrtnika i proizvođača koji su zastupljeni na sajmu autohtonih proizvoda, kuhara i ugostitelja okupljenih oko antičkih gastronomskih delicija, preko djece i pedagoga pa do učenika i studenata uključenih u program) te proširuje i obogaćuje turističku ponudu grada.

Kroz tri festivalska dana (od 13. do 15. lipnja) na više povijesno značajnih lokacija (Forum, Portarata, Arena) u  gradu Puli odvijat će se cjelodnevni programi koji će predočiti civilizaciju ovih krajeva s početka nove ere. Festival je usmjeren na kostimirane zabave, multimedijalne sadržaje, degustaciju antičke kuhinje, sajam autohtonih proizvoda, antičke sportove i zanate, specijalizirane muzejske i galerijske postave, poseban filmski i kazališni program, glazbu i edukaciju najmlađih kroz zabavne programe. Glavna atrakcija bit će impresivne borbe gladijatora u Areni koje će se održati 15. lipnja s početkom u 19.45 sati. Uz goste iz Mađarske – tradicionalni borilački klub Collegium Gladiatorium, po prvi će se put publici predstaviti pulska gladijatorska škola Spectacula Gladiatoria koju su s ciljem redovitih nastupa u Areni i proširenja turističke ponude grada osnovali Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport.

Peta humanitarna modna revija "Svi smo mi jednaki" i njen uvodni program "Na kafeliću s Irenom" ove se godine održava u sklopu našeg festivala, također u antičkom ugođaju. Glavni organizator revije je modna agencija Tijara, prva i jedina modna agencija u Hrvatskoj koja nudi tečaj manekenstva za djecu s teškoćama u razvoju, koja program ostvaruje u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te ove godine i s našom podrškom.

Na svečanom otvorenju manifestacije 13. lipnja u 20.45 sati prisutne će, uz Sanju Cinkopan Korotaj iz Turističke zajednice Grada Pule, pozdraviti gradonačelnik Boris Miletić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. Kao i svake godine, suradnju smo uspostavili s mnogim pulskim i istarskim kulturno-umjetničkim društvima, udrugama i odgojno-obrazovnim ustanovama. Na Forumu i Portarati odvijat će se glazbeno-scenski program u kojem sudjeluje veliki broj izvođača: zbor Rondo Histriae, glumačka družina Go-Go Wrighters, ansambl Musigenae i Dramska skupina Istarskog narodnog kazališta. Kako bi se i najmlađi zabavljali, uz svakodnevne animatorske radionice i igraonice udruge Birikina, na festivalu se 13. lipnja u 9.30 sati u kinu Valli, kao dio dječjeg programa, otvara izložba dječjih radova, a filmski program za djecu bit će dostupan od 13. do 16. lipnja. U suorganizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Dani antike donose kostimiranu zabavu za djecu u defileu kroz grad. U njemu će sudjelovati veći broj mališana iz pulskih škola i vrtića te sva ona djeca koja se žele spontano priključiti. Prigodnu riječ otvorenja, 14. lipnja u 10.20 sati na Forumu, najmlađima će uputiti pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić.

U Turističkoj zajednici Grada Pule 14. lipnja u 12 sati otvara se izložba fotografija "Retroperspektiva pulskih fotografa" s temom festivala. Prikazati će najzanimljivije događaje, ljude, predstave, koncerte, atraktivne borbe, kostimografiju i ostale najkarakterističnije detalje s proteklih Dana antike. Fotografije izlažu Marina Puh, Snježana Bratanović, Manuel Angelini, Andreas Kancelar i Goran Šebelić.

U programu festivala ove se godine uključuju mnoge odgojno-obrazovne institucije. Učenici Strukovna škola Pula u suradnji s Arheološkim muzejem Istre organizirali su  antički hedonistički kutak u kojem će nutricionisti, krojači, kozmetičari i frizeri predstaviti svoja znanja iz struke, interdisciplinarno povezujući gradivo s povijesnim razdobljem i antičkim uzusima. Tehnička škola Pula s učenicima će prezentirati rimski geodetski mjerni instrument gromu. Antička skupina Pazinskog kolegija klasične gimnazije donosi predstavu na latinskom jeziku "Dominus et servi". Čak 30 studenata s interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile na festivalu sudjeluju kao volonteri, a time će na neposredan način učiti kako idejno i programski povezati turizma i kulturu u Istarskoj županiji.

Tweet

Posljednje novosti