Nude li ugostitelji istarska jela?

Nijemci misle da su ćevapi pulska tradicija i traže ćevape, a ne ribu

18.06.2023 - 18:25
Ron Biteri (foto: HRT)
Ron Biteri (foto: HRT)

Turisti dolaze, gužve počinju, predsezona je već naveliko počela. Svi se nadaju i odličnoj sezoni, Hrvatska je mamac za broje turiste. Provjerili smo kakva je situacija u Puli, koju posjećuje sve više gostiju i gdje je broj apartmana za iznajmljivanje u stalnom porastu, piše Senka Mošnja za HRT s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

- Imamo dosta Nijemaca, Englezi stižu, Talijana ima malo, oni su više za 8. mjesec, uglavnom piju pivo, jedu više mesa, po ovim vrućinama više salate i tako, kazao je ugostitelj Mathias Marku. Neki su pokušali nuditi više ribe i domaće tjestenine, no na kraju su odustali.

- Dođe ti Nijemac i kaže: Nemate ćevape? Njemu je tu i djed jeo ćevape i on misli da je to naša tradicija pa umjesto ribe traži ćevape, ajvar i pomfrit i to je to, požalio se ugostitelj Ron Biteri.

Cijene u restoranima i dalje su prihvatljive. U hotelima se one mijenjaju ovisno o potražnji.

 

- To je tzv. dinamički rast cijena, znači, što se više popunjavaju, to je zadnja soba skuplja. Znači, oni koji ranije rezerviraju dobiju i 10% popusta na cijene, a ako i plate unaprijed, dobiju još 10%, objasnio je hotelijer Deniz Zembo.

Privatnog smještaja sve je više, danas može primiti 17 tisuća gostiju. Apartmani za dvoje za stotinjak eura na noć, ni sada nisu prazni. - Jest da je sve više apartmana, ali je i sve više gostiju jer su skinuta ograničenja, a realno danas takav vid turizma mnogi si ljudi mogu priuštiti tako da ne bojimo se konkurencije, zaključila je Kristina Rojnić, iznajmljivačica apartmana.

A oni koji se ne bave turizmom, boje se jedino gužvi. Trenutačno je u Puli više od 10 tisuća gostiju, no za nekoliko dana taj će se broj udvostručiti, napisala je Senka Mošnja za HRT gdje pogledate video.

Tweet

Posljednje novosti