Istra dobiva vlastitu Mille Migliu!

Foto Oldtimeri na tisuću kilometara dugom rallyju po Istri

16.06.2023 - 12:15

Buzetski poduzetnik, promotor, organizator sajmova tartufa Robert Marušić koji je i dopredsjednik Buzet Classic Cluba, ovih se dana s talijanskim partnerima vozio i obilazio krajnje geografske lokacije po Istri kako bi markirali i pokušali “izvući” jedan maksimum po interesu da se početkom prosinca ove godine organizira Classic Rally popularnih oldtimer vozila dužine tisuću kilometara, radnoga naziva “1.000 km Istre - Mille chilometri di Istria”

“1.000 km Istre - Mille chilometri d'Istria”

“Može se! Imamo tisuću kilometara bez autoceste Istarski ipsilon. Krajnja sjeverozapadna točka je kružni tok u centru Muggie, sjeveroistočna točka su Matulji, put preko Pobri za Opatiju, južna Medulin a sjeverna sve popularnija cesta Podgorje, Jelovice, Vodice po Ćićariji”, izjavljuje Robert Marušić koji će prije ljeta okupiti predsjednike oldtimer klubova iz Istre, Liburnije, Rijeke i Kopra kako bi se sva njihova mišljenja i ideje postavile na stol radi uspješne organizacije ovakve međunarodne manifestacije. 

“Moj prijedlog talijanskim partnerima i našim klubovima će biti da se classic rally održi prvi vikend prosinca nakon Dana tartufa u Istri a prije Adventnih dana. Znači vozilo bi se od petka, 1. prosinca 2023. do nedjelje 3. prosinca prosječno dnevno preko 300 kilometara!”, ističe.

 

Na naš upit, kakva organizacija mora biti da se izvede nešto što kopira najpopularniju utrku oldtimera u svijetu, Robert Marušić kratko odgovara:

“Imamo Buzet, grad oktana koji posjeduje kompletnu iskusnu infrastrukturu bez koje je nezamislivo tako nešto pripremiti. Najveće bogatstvo su naši ljudi, zaljubljenici u auto moto sportove, mnogi od njih licencirani suci, vozači, mehaničari. Bolji smo od Talijana! Buzet je to.”

Što je Mille Miglia?

Mille Miglia je bila jedna od najslavnijih utrka izdržljivosti, pokrenuta 26. ožujka 1927., u Bresciji u Lombardiji, tradicionalnom duhovnom središtu talijanskog automobilizma. Održavala se od 1927. do 1957., s izuzetkom ratnih godina, od Brescije do Rima i natrag. Duljina utrke: 1.000 milja. Prva je održana 1927. godine a posljednja 1957. Ove 2023. godine, Mille Miglia se održava od 13. do 17. lipnja. Sudjeluje 405 posada.

Izuzetno je da je prijavljeno 74 trkaća automobila koja su bila dio originalne Mille Miglia između 1927. i 1957. Utrka prolazi kroz prekrasnu sijensku Piazzu Il Campo, kao i Parmu i Rim. Ove godine prvi put Milano, modnu prijestolnicu. Start i cilj su tradicionalno Brescija. To je najprestižnija utrka classic vozila na svijetu.

Start je iz Buzeta!

Start i cilj istarske “Mille Miglie” bi vjerojatno bio Buzet. Prolazak skupocjenih vozila kroz istarske starogradske jezge vidjeli bi gotovo svi gradovi od Muggie preko Kopra, Izole, Portoroža i Pirana preko Umaga, Novigrada, Poreča, Rovinja i Pule do Labina, Rapca, Pazina i Opatijske rivijere. Nagrade za prva mjesta bi bile visoke, novčane preko nekoliko tisuća eura što privlači regionalne natjecatelje.

Maksimalni kapacitet je oko 300 posada koje će se boriti za čim veću točnost prolaznih vremena, kontrolnih točki i dolaska na ciljeve etapa. Vozit će nekoliko dana u redovnom prometu i sve to pod kontrolom i nadzorom specijalne suvremene gps opreme visoke preciznosti. Kod takvih natjecanja u prvi plan izbija timski rad posada, gdje suvozač koji čita “road book” ima ogromnu ulogu. (Foto: arhiva R. Marušića)

Tweet

Posljednje novosti