Šišan: Od 14. do 16. lipnja održava se Sv. Feliks i Fortunata (video)

10.06.2013 - 08:19
Šišan promovira tradiciju toga kraja
Šišan promovira tradiciju toga kraja

Od 14. do 16. lipnja u Šišanu se održava Feliksfest i Fortunata, manifestacije kojima se, između ostaloga prezentira morska i poljoprivredna baština toga kraja te će se u sklopu manifestacije održati i 1. Festival istriotskoga narječja te 1. Smotra rakija južne Istre.

Subota će biti posvećena radu drevne vršalice i mlina, izložbi najljepših primjeraka stoke, prezentaciji narodnih nošnji te raznim izložbama. Zabavu će Tamara Obrovac i legendarni Šajeta produžiti duboko u noć. Dodatnu vitalnost vikendu pridat će natjecanje u pripremanju kruha na starim špaherima te sira, ponuda restorana „Vela Nera“  na bazi autohtonih jela i po promotivnim cijenama te izlagači i gosti iz Italije, Slovenije i Slavonije koji žele potvrditi dugovječnu multikulturalnost Istre, s naglaskom na eko-proizvodima.

Najzahtjevniji ili oni željni novih saznanja moći će pratiti razna predavanja o kakvoći maslinovog ulja te o održivom razvoju turizma. Osobita je prilika da se uz vodiča posjeti ukopani vojni kompleks na Svetici - Monte Madonna, koji će biti otvoren za tu prigodu. Oni koji budu željeli otići do mora, podno Svetice, uz obalu u šumu hrasta crnike jedinstvenoj na Sredozemlju, moći će pogledati neistraženu rimsku vilu koja je na uglovima nekada imala tornjeve. Do nje je bila crkvica Svetog Stjepana do koje su Šišanci jednom godišnje pohodili da bi zapalili svijeću.

Samanj želi jednostavno približiti narodu naše korijene i učvrstiti onu sitnu vezu koja karakterizira određeno područje te vrijednu prošlost naselja, čija se jeka širila prostranstvima, oteti zaboravu.

U nastavu pogledajte video najavu događaja u Šišanu za ovaj vikend.

Tweet

Posljednje novosti