Usvojen Urbanistički plan centra, Buzet postaje veliko gradilište

09.06.2023 - 08:22
Na sjednici Vijeća
Na sjednici Vijeća

Konačno. Osam glasova za i pet protiv. Najvažniji akt, dokument novog demokratskog buzetskog vala, koalicije koja ima većinu u buzetskom gradskom vijeću, Nezavisna lista Davora Prodana i SDP Vedrana Majcana.

IDS je konačno protiv

Glasanju i pripremi konačnog prijedloga Urbanističkog plana uređenje centra Buzeta prethodila je jednogodišnja priprema opsežne dokumentacije, usklađivanja urbanista, odobrenja zavoda za zaštitu spomenika, razgovora sa građanima, komunikacije s poduzetnicima, javne rasprave, uvažavanja prigovora buzetskih građana i konačno se 7. lipnja u 21 sat donijela ova važna odluka.

Glasanju je prethodila dinamična rasprava gdje je pozornost izazvalo negativno mišljenje savjetodavnog odbora pri gradskom vijeću za prostorno planiranje i urbanizam čemu se radosno i veselo priključilo četiri vijećnika gubitničke oporbene stranke IDS koji su smatrali da je njihov stari plan bio bolji iako po njemu nitko nije gradio, zidao, obnavljao, grad propadao, stagnirao i postao izgledom “čaršija” iz ranih sedamdesetih godina. Napredak u radu i glasovanju IDS-a se osjeti, jer su konačno za nešto bili protiv, s obzirom da su uvijek suzdržani.

Odluka je odmah stupila na snagu

Predsjednik gradskog vijeća Davor Prodan, vodio je sjednicu britko, jasno i vrlo demokratski gdje je svim vijećnicima i gradonačelniku Damiru Kajinu dozvoljavao raspravu duže od poslovnika s ciljem da sve misli i poruke prije glasovanja budu izrečene bez zadrške.

Potpredsjednik gradskog vijeća Vedran Majcan je već svojim prvim nastupom dao do znanja kako je ovaj dokument najznačajnija odluka koju u dvogodišnjoj vladavini Buzetom donosi gradsko vijeće i osjetilo se da neće dozvoliti da nitko pa ni Odbor pri buzetskom vijeću stoji na putu glasanju o toj važnoj odluci “jer Buzet je dosta stagnirao”.

Kada je Davor Prodan pročitao odluku i upitao tko je za, osam gradskih vijećnika, dva nezavisna Damira Kajina, dva SDP-a Vedrana Majcana i četiri nezavisne liste Davora Prodana potvrdilo je uvjerljivu i stabilnu većinu donošenja ove važne odluke koja je odmah stupila na snagu.

Sada je glavni neprijatelj Damira Kajina samo vrijeme

Damiru Kajinu sada više ništa ne stoji na putu osim vremena.

Do kraja godine Buzet dobiva dva velika trgovačka centra, dovršava se zaobilazni pravac oko Buzeta, započinje rekonstrukciju duge Riječke ulice od velikog kružnog toka do Mašimove škuje, privatne tvrtke Delicija i De Conte započinju s poslovnim aktivnostima adaptacija, novogradnje, stambeno-poslovnih i proizvodnih hala, buzetska sportska dvorana i osnovna škola dobivaju novu pristupnu cestu, ucrtana je lokacija za novu sportsku dvoranu, novu školu, stvoreni preduvjeti za postupno uređenje centra Fontane, Buzet dobiva dva nova kružna toka, očekuje se dovršetak nadogradnje Doma umirovljenika, gradi se potpuno nova zgrada Hitne pomoći, auto sport udruge dobivaju “cestarsku kuću”, započinje uređenje nekoliko fasada.

Buzetska velebna zgrada Suda je odlukom nadležnog ministarstva dijelom dodjeljena na korištenje gradu Buzetu. Buzetska glavna crkva Sv. Marije Vele se uređuje, dobiva novi krov i pročelje, aglomeracija se kopa od Bastiona prema centru staroga grada. Akrapović uskoro otvara novi pogon u novoj hali. Sredinom ljeta se očekuju vijesti i rezultati natječaja za sportsko rekreacijski centar Most. Uređenje i rekonstrukcija rukometnog igrališta ispred srednje škole je pri kraju.

Željko Marinac vs. Damir Kajin

Buzet se ozbiljno pokreće prvi put nakon Tomos-Cimos i obrtničkog vala iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća legendarnog Željka Marinca. Ovoga puta na “Novome demokratskom valu Nezavisne liste Davora Prodana i SDP-a Vedrana Majcana gdje gradonačelnik Damir Kajin ozbiljno ugrožava mit i karizmu nedodirljivog spomenutog legendarnog Željka Marinca čija se bista nalazi u centru grada. (Robert Marušić)

Tweet

Posljednje novosti