Danas u Lanišću Zarozgajmo na Ćićariji

09.06.2013 - 07:55
Smotra promovira bogatu vokalnu tradicijsku baštinu Hrvatske koju je prepoznao i UNESCO
Smotra promovira bogatu vokalnu tradicijsku baštinu Hrvatske koju je prepoznao i UNESCO

Zbog nepogodnih vremenskih prilika 6. nacionalna smotra tradicijske vokalne baštine Zarozgajmo na Ćićariji, koja se trebala održati u subotu, 25. svibnja u Lanišću, održat će se danas, u nedjelju 9. lipnja.

Ove će se godine okupiti oko dvadesetak skupina te oko sto i pedeset izvođača iz raznih dijelova Hrvatske koji će prikazati ljepotu specifične izvorne narodne glazbe, vrijednu baštinu koja se prenosi iz generacije u generaciju. Smotra promovira bogatu vokalnu tradicijsku baštinu Hrvatske koju je prepoznao i UNESCO uvrstivši brojne naše načine pjevanja na listu nematerijalne kulturne baštine. Jedinstvena je to prilika da se na jednom mjestu može doživjeti bogata nacionalna kulturno – glazbena baština te usporediti sličnosti i razlike tradicijskih napjeva od istarskog kanta na tanko i debelo, ćićskog bugarenja do bitinada, rozgalica, ojkanja, ganga i rera.

Program počinje u 13 sati besplatnom degustacijom ćićskog menija. U 14 sati otvara se izložba Zorka Ziralda "Kamen, drvo, boje", u 15 sati je predstavljanje zbirke pjesama "Suita Mediterranea" Vladimira Pernića, a u 16 sati predavanje dr. Ivana Lesingera o upotrebi samoniklog jestivog bilja. Moći će se pogledati radovi korisnika Dislociranog dnevnog boravka Lanišće, jumbo slike iz serijala "Zarozgajmo na Ćićariji" Voljena Grpca i Davida Ivića. U sklopu smotre održat će se i prigodna izložba domaćih rukotvorina i proizvoda.

Centralni dio manifestacije počinje u 17 sati. Nositelj projekta i organizator je Općina Lanišće, producent udruga za kulturu Histriart, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, HDS-ZAMP te Matica Hrvatska – ogranak Lanišće.

Tweet

Posljednje novosti