Kreacije Davorke Tumpić

To je brend koji 'istrijanizira' predmete iz svakodnevnog života

0
Foto: Elizabeta Ružić
Foto: Elizabeta Ružić

Na jastučnicama su zabilježene pučke pjesme i motivi te tanjuri koji pričaju tople priče iz nonine kuhinje. Evo što je Pazinjanka Davorka Tumpić rekla o cijeloj ovoj priči Ivi Novak iz Doma i dizajna.

Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu i Akademiji primijenjene umjetnosti, a sada je osmislila brend unikatnih predmeta koji inspiraciju crpi iz nematerijalne kulture Istre.

- Lettera je rođena u Istri, ali njene su vrijednosti univerzalne poput sjećanja na dom i toplinu okupljanja oko stola. Podsjeća na najranije djetinjstvo provedeno na selu, na miris nonine kuhinje i njen topli zagrljaj.

 

U džepu pregače, kao podsjetnik da ne zaboravi nešto bitno, nona je na rupčiću svezala čvorić. Tako sitan, žuljao ju je i podsjećao. Lettera je poput čvora na noninom rupčiću. Satkana je od ljubavi prema tradiciji, onoj ljubavi koja nas "žulja" i podsjeća kako se sve ono što imamo danas, oblikovalo i stvaralo godinama. To je uspomena na noninu ljubav i brižnost, na njenu toplinu i dobrotu. To je nostalgija, miris bezbrižnosti i djetinjstva. Lettera "čini opipljivim" uspomene, mirise, zvukove, riječi, priče, legende, sve što su nam darovali naši preci. Ukratko, to je brend koji "istrijanizira" predmete iz svakodnevnog života - govori Davorka Tumpić, 41-godišnja osnivačica hrvatskog brenda Lettera.

Ideja o ovom brendu, priča, intenzivno se "kotrlja" protekle dvije godine koliko joj je trebalo da priču finalizira i da ona izgleda ovako kako izgleda danas.

- U Istru sam beskrajno zaljubljena i već dugo vremena kuha se ideja kako stvoriti brend čije je izvoriše Istra, svo bogatstvo i posebnosti ovog našeg prekrasnog komadića pod suncem. Još s Akademije, okosnica svih mojih umjetničkih radova je tekst. Činjenica da moje umjetničke instalacije su u osnovi dizajnerske intervencije koje uspješno mogu živjeti dvostruki život umjetničkog djela i dizajnerskog predmeta, potakla me na daljni razvoj koncepta. Potpuno je jasno odakle i naziv brenda Lettera.. lettera = slovo (od lat. litter, tal. lettera, eng. letter, itd.) - objašnjava Davorka Tumpić i dodaje kako svoji rukopisom bilježi dijelove iz bogate nematerijalne kulture Istre, napisala je Iva Novak iz Doma i dizajna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa