Iduće nedjelje u Buzetu prvi Sajam istarskih tartufa!

28.05.2023 - 15:19

Posjetiti Buzet, a ne probati svježe tartufe ili doći u Rim a ne vidjeti Papu i Vatikan? Nedopustivo!

Tradicija se nastavlja. Prvi istarski ovosezonski sajam tartufa održat će se i ove godine u Buzetu, gradu tartufa. U nedjelju, 4. lipnja 2023. godine od 12 do 17 sati, Tartufo Vero restaurant Stara Ostarija Buzet je domaćin obilježavanja početka lova na istarski crni Tuber Aestivum tartuf.

Istarsko obilježavanje početka lova na ljetne crne tartufe je započelo još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća u starom Oprtlju u Lođi Portole, kratko u Livadama za vrijeme Motovunskog filmskog festivala i nastavilo se gastro performansima na buzetskoj fešti Sv.Ane na Goričici. Kad je Ministarstvo zaštite okoliša Republike Hrvatske objavilo pravilnik o mjerama upravljanja i zaštiti podzemnih vrsta gljiva, u Buzetu se od 2020. godine prvi vikend lipnja obilježava početak lova na crni istarski ljetni tartuf, službenog naziva Tuber Aestivum.

U kolovozu je zabranjeno loviti tartufe!

Crni se “lovi” od 1. lipnja do 31. srpnja jer mjesec kolovoz već spomenutim oštrim pravilnikom regulira i uredio je lovostaj, kako se staništa i plodišta istarskog bijelog tartufa ne bi uništavala. Lov na skupe bijele istarske tartufe započinje već prvog rujna.

Nisu svi crni tartufi istarski!

Istarski crni tartufi su posljednjih godina doživjeli veliki turistički komercijalni procvat jer 'pokrivaju' špicu turističke sezone. Cilj buzetskog sajmovanja je skrenuti pažnju i na razliku istarskih crnih ljetnih tartufa u odnosu na tartufe iz drugih područja Hrvatske, drugih dijelova Europe ali i svijeta. Na izložbenom sajmu, u prvom dijelu restauranta Stara Ostarija, bit će izloženo desetak kilograma svježih crnih tartufa sa vidno istaknutim lokacijama gdje su ulovljeni. Biti će predstavljene tri lokacije: Hum-Buzet, Motovun-Pazin, Livade-Istarske toplice.

Posjetitelji sajmene izložbe će se educirati kako po boji zemlje, izgledu, granulaciji i mirisu prepoznavati određenu istarsku mikro lokaciju. Cijena crnih tartufa je manja od bijelih tartufa i po našim restoranima, konobama i kantinama Istre se kreće od 450 do 750 eura za kilogram ovisno o vrsti menija na koji se naribaju.

Stara istarska kmečka tradicija je fritaja, fritada, fritoda, kajgana s fino ribež naribanim tartufima. Evolucija, razvoj gourmet ugostiteljstva, je istarski tartuf vrlo maštovito vinuo u sam vrh svjetske gastronomije gdje nezaobilaznu ulogu još uvijek ima Turistička zajednica istarske županije koja istarske tartufe promovira na svim važnijim manifestacijama, vidljivim aukcijama, sportskim i kulturnim susretima Europe i svijeta što pomaže 'borbi' istarskog tartufa u srazu sjene sa velikim bratom, talijanskim.

Istarska vina se prepoznaju, istarski tartufi ne!

Edukacija gosta, potrošača je istarska turistička karika koja još uvijek nedostaje i nije dovoljno razvijena kod gastro tartufarstva, posebno istarskih maslinovih ulja, a tu su istarska vina u nevjerojatnoj prednosti. Istarsku malvaziju potrošač prepoznaje žmurećki, a istarski tartuf ne.

Besplatne degustacije!

Svi posjetitelji prvog ovosezonskog sajma tartufa će osim spomenutih edukacijskih lekcija, imati priliku besplatno degustirati friške listiće tartufa sljubljenih sa divljom šparugom i domaćim jagodama koje su u punoj sezoni.

Buzet stari grad je gradilište!

Uređuje se glavna gradska crkva Sv. Marije Vele u centru, završava se višegodišnja sanacija crkve Sv. Jurja zaštitnika grada na Bastionu, izvodi se prva faza velikog aglomeracijskog zahvata od Malog bastiona prema vrhu staroga grada. Vikendom su gradski trgovi i ostale javne površine pod pritiskom vozila stanara, turista, vjernika i ostalih dnevnih posjetitelja pa se ovogodišnji sajam održava u organiziranom prostoru Tartufo Vero restauranta Stara Ostarija, a već slijedeće godine u dogovoru sa turističkom zajednicom Buzeta, sajam bi dobio trajnu lokaciju u prekrasnom dvorištu Palazze Versi koje se užurbano čisti i dovršava za ovogodišnju feštu grada Subotinu 2023.

Posjetiti Buzet, a ne probati svježe tartufe ili doći u Rim a ne vidjeti Papu i Vatikan? Nedopustivo. (Robert Marušić)

Tweet

Posljednje novosti