Gnam Gnam Fest 2013: Večer novigradske kapešante

06.06.2013 - 09:34
Ovo izdanje Gnam Gnam Festa posvećeno je novigradskoj kapešanti odnosno kapesanti
Ovo izdanje Gnam Gnam Festa posvećeno je novigradskoj kapešanti odnosno kapesanti

Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova ovoga petka, 7. lipnja, od 19 sati, u novigradskoj lučici Mandrač priprema Večer novigradske kapešante, još jednu u nizu manifestacija ovogodišnjeg GnamGnam Festa!

Ovo izdanje Gnam Gnam Festa posvećeno je novigradskoj kapešanti odnosno kapesanti, školjki jakobovoj kapici, za koju znalci kažu kako je najbolja na svijetu upravo u novigradskom akvatoriju, zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne na Antenalu, odnosno velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom Mirnom u novigradski akvatorij.

Te znanstveno utvrđene činjenice, s kojima su se složili i svjetski kulinarski znalci, u Novigradu su odlučili iskoristiti i na primjeren način valorizirati, pa je tako ova morska delicija postala jedan od važnih gastro-aduta Novigrada, te je na koncu dobila i njoj posvećenu gastro-manifestaciju.

Posjetitelje očekuju ukusna i maštovita jela od novigradske kapešante, ali i  drugih školjaka, po promotivnim cijenama, u režiji stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad. Moći ćete ovom prigodom uživati i u degustacijskoj ponudi kvalitetnih vina, maslinovih ulja, sira i mliječnih proizvoda, pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, tjestenina, meda… i drugih autohtonih proizvoda ovoga kraja. Ova bogata eno i gastro ponuda dočekat će vas na impozantnom, stotinjak metara dugačkom stolu, duž čitave gradske lučice, popularnog Mandrača.

Bit će tu - u neposrednoj blizini - i prodajna izložba rukotvorina i izvornog, rukom rađenog suvenira, kreativna likovna radionica u režiji novigradske udruge Agata, te animacijski kutak za djecu, za kojeg će se pobrinuti pulska Čarobnjakova družina iz udruge Čarobnjakov šešir.

Neće naravno izostati ni odgovarajući zabavno-glazbeni program, za koji je zadužena umaška klapa Sveti Pelegrin, dok će priredbu svojim plesnim nastupima obogatiti i članovi Kulturno-umjetničkog društva Dajla.

U okviru programa očekuje vas i demonstracija pripreme zanimljivih i nesvakidašnjih jela od kapešante na licu mjesta, tzv. show cooking, u kojem će mladi novigradski kulinarski chef Ivan Novosel prikazati svoje kulinarsko umijeće i pokazati što se sve s novigradskom kapešantom može učiniti. Novigradski ribari pripremit će pak u neposrednoj blizini pravu ribarsku „feštu po domaće“, uz tradicionalna jela od ribe i morskih plodova, domaće vino i atmosferu domaće fešte.

Tweet

Posljednje novosti