Katarina Nemet o izvješću pravobraniteljice:

'Nove generacije nemaju distinkciju između virtualnog i stvarnog'

0
Katarina Nemet
Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet u Saboru je pohvalila pristup pravobraniteljice prilikom izrade Izvješća, koji vrlo realno i otvoreno prikazuje probleme i nedostatke sustava koji vodi brigu o djeci.

Zabrinjava podatak da se u 2021. godini i dalje bilježi rast broja prijava i upita u vezi s povredama prava djece, kao i smrtna stradanja djece. Posebno je naglasila kako je potrebna brza i odgovarajuća reakcija za djecu koja žive u domovima i koja su socijalno najugroženija skupina u pogledu kršenja svih njihovih prava, prvenstveno prava na zaštitu od nasilja. Tim više što je riječ o dijelu institucionalnog sustava u kojem država i njezin aparat imaju sve ingerencije, imaju mogućnost cjelovitog pristupa, kojeg primjerice unutar obitelji nemaju.

- Potrebne su brojnije edukacije djelatnika ustanova, učinkovitija međuresorna suradnja, kao i sustavno preventivno i reaktivno djelovanje u zaštiti djece od svih oblika nasilja. Reakcije socijalne službe i pravosuđa, u čijoj je nadležnosti donošenje odluka o daljnjoj sudbini djeteta, moraju biti brže i učinkovitije. Njihovo toleriranje neodgovarajućih postupaka prema djetetu, opetovano davanje šansi roditeljima „da se poprave“, dugotrajnost donošenja sudskih odluka i predugo čekanje na njihovu provedbu, kao i nedostatak smještajnih kapaciteta za djecu koja se trebaju izdvojiti iz obitelji – sve se to u konačnici odražava na sigurnost i zaštitu djece, rekla je zastupnica.

 

Kao još jedan aktualan problem, odnosno povredu prava djece u digitalnom okruženju, Nemet vidi i u prijetećim i neprimjerenim porukama na društvenim mrežama, neprimjerenom sadržaju na internetskim stranicama, sudjelovanju djece u nasilnim računalnim igrama te zdravstvenim poteškoćama nastale uslijed prekomjernog korištenja interneta.

- Posebnu opasnost vidim u činjenici kako današnja djeca, nove generacije, nemaju dovoljno razvijenu distinkciju između virtualnog i stvarnog svijeta, praktički paralelno žive ova dva svijeta. Treba poduzeti sve što se može, od razgovora u obitelji, edukacije u okviru sustava obrazovanja, pružiti djeci i mladima mogućnosti da kvalitetno i na njima zanimljiv način provode slobodno vrijeme. Vrijeme je da se svi zapitamo u kakvom društvu sada živimo, a u kakvom društvu želimo živjeti! Odgovor je na nama, zaključuje Nemet.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa