Zrinka Kniha i Gordan Galant iz Rovinja:

'Za uzgoj magaraca odlučili smo se kad smo čuli da jedu trnje'

0
Zrinka Kniha i Gordan Galant s ljubimcem
Zrinka Kniha i Gordan Galant s ljubimcem

"Za uzgoj magaraca odlučili smo se kad smo čuli da jedu trnje", priča nam Zrinka Kniha, koja s partnerom Gordanom Galantom u Rovinju vodi OPG na kojem drže magarce, čije mlijeko prodaju, ali i brojne druge životinje. 

"S obzirom da je na našoj parceli bilo puno trnja, kupio sam prvu magaricu i vidio da ima učinka. Nakon prve, svako malo kupovao bih po jednu, tako da ih danas imamo ukupno jedanaest", govori Gordan i nastavlja:

"Za prodaju mlijeka odlučio sam se jer je moja pokojna nona išla s magaricom iz sela Šorići pješke u Rovinj nekih 15 kilometara, i tamo bi muzli magaricu i prodavali mlijeko. Ona mi je i pričala o tome koliko je magareće mlijeko zdravo i ljekovito."

 

Naime, magareće mlijeko zdravije je od kravljeg, jer sadrži manje masnoća, a više laktoze, te je najsličnije majčinom mlijeku. Do sredine 20. stoljeće, žene koje su imale problema s dojenjem koristile su ga kao zamjensku hranu za novorođenčad.

Dobro je i za opći imunitet, stanje dišnih puteva, balansira mikrofloru probavnog sustava te ima brojne druge pozitivne učinke. Osim toga, slađe je od kravljeg i nema nikakvog mirisa, ističu naši sugovornici.

 Gordan Galant s Benitom (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Na OPG-u imamo i svinje, ovce, konje i mačke. Nekad nam dođu i djeca, ali to je većinom kad je rođendanska proslava. Tada djeci nastojimo malo više približiti odnos ljudi i životinja. Djeca hrane magarce, jašu i uživaju u prirodi", kažu Zrinka i Gordan, koji imaju i druge poslovne aktivnosti, pa je tako Zrinka dugi niz godina u ugostiteljstvu, a Gordan se bavi PVC stolarijom.

"Gordanu je OPG hobi, on to voli od malena i uživa u tome a ja sam mu nekoliko godina podrška u tome. Prvu kobilu dobio je od tate s deset godina, i od tada traje ljubav prema životinjama. Ja vodim stranicu OPG-a i prodaju, isto kao i on", govori nam Zrinka. 

Naši sugovornici u Istri su poznati i po jednoj magarećoj zvijezdi - Benitu. Tko je on?

"Benito je najljepši istarski magarac u Hrvatskoj. Pobjeđivao je više puta na državnoj smotri u Juršićima. Ima osam godina, deset partnerica i puno potomaka. Vođa je stada, najglasniji i najljepši. Ime Benito zvučno je i moćno i stvarno nisam pogriješio s odabirom imena", zaključio je Gordan. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album Z. Kniha)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa