Marušić o projektu 'Truffes'

'Htio sam napraviti nešto nedigitalno i pomalo staromodno'

09.05.2023 - 13:32

Novi istarski turistički, poslovni i informativni projekt za vile, hotele, kuće za odmor i apartmane, turističko informativne centre  zone istarskog tartufa, novine 'Truffes' su gotove. Nakladnik je Agencija Jet iz Buzeta, glavni urednik je Robert Marušić, a pomoćnik glavnog urednika mr. Duško Dragičević. Stručni suradnik je Patricia Klausberger iz opatijske Visual Medie, art direktor David Ivić, a tisak je povjeren tvrtki Grafomark iz Zagreba.

Robert Marušić na naš upit, zašto je taj projekt drugačiji od svih koje je dosada producirao, izjavljuje:

- Izbjegnuti korporacijsko predstavljanje na sjajnim koricama, 'fotošopirane' uređene fotografije, idilične bajkovite poruke, bio je moj prvi izazov kada sam odlučio pokrenuti 'Truffes'. Drugi izazov bio je kako istarskom gostu predstaviti brzu, jasnu informaciju s promišljanjem što mu treba. Treći izazov je bio primjeniti već nešto što sam vidio prije dvadeset godina u jednoj kneževini u Alpama. Napraviti nešto nedigitalno. Bez aplikacije. Klasično, pomalo staromodno. Zaključio sam da gosti na ferijama imaju vremena za čitanje taman toliko da saznaju što, gdje, kamo, kuda i kako će kad su već tu pogledati to i to. 'Truffes' će baciti u vozilo, proučavati ga prije spavanja ili odmah po dolasku u smještaj, prožvakati ga nekoliko puta i na kraju kao sve novine baciti ih, naložiti za roštilj, idealno obrisati svoje prednje ili zadnje staklo automobila ili retrovizor motocikla. To se radi na kraju sa novinama. 

 

* Izgled i font “Truffes' novina je retro? Papir retro, sve kao nekada.
- 'Truffes' su onako starinske klasične novine sa informativim, edukativnim, servisnim, reklamnim, oglasnim i destinacijskim prezentacijama. Kalendar događaja špice istarske sezone 2023. u dolini rijeke Mirne.

* Novine će se podijeliti registriranim iznajmljivačima zone istarskih tartufa?
- 'Truffes' će se besplatno dijeliti i distribuirati u ruke registriranih iznajmljivača vila, kuća za odmor i apartmana naše zone istarskih tartufa. Većina iznajmljivača u zoni istarskih tartufa ima isti problem osim izuzetaka hotela koji imaju djelatnike na recepcijama, a taj je: “Daj da se riješim dosadnih pitanja gostiju!" I sada si možete zamisliti turističku smjenu u istarskim vilama vikendom, nakon čišćenja, čekaju se novi gosti. Kad stignu, uzmete im podatke za prijavu i odlazite. Negdje postoje i jezične barijere vlasnika ili upravitelja, brzina, žurba, a nismo svi ni komunikativni, stres itd a gost je znatiželjan. Zato sada imamo 'Truffes' koji će se nalaziti na stolu kuhinje ili negdje na vidnom mjestu. U njemu će biti sve ili gotovo sve što prosječnom gostu u istarskoj vili, kući za odmor, apartmanu, hotelu ili motelu treba. Važne informacije koje jedan turist, obitelj, zakupnik vile može pitati ili ga interesira u momentu kada je tu u našoj istarskoj tartufarskoj 'Toscani'. Za samo jednu noć, jedan vikend ili dva tjedna. 

* Nije sve stalo u novine. Istra ima puno sadržaja. Kako ste to riješili?
- Sjeverna i dio središnje Istre je brendiran vrhunskim nagrađivanim vinima, vrhunskim nagrađivanim rakijama, lovom ali i konzumacijom bijelih i crnih tartufa, ekstra vergine maslinovim uljima najsjajnijih svjetskih medalja. Ima se što vidjeti. Sve što smo propustili dodati i ubaciti, ispraviti ćemo prvog rujna za drugo izdanje. Zato se unaprijed ispričavam na propustima. 

* Znači planirate imati dvobroj po godini, možda proljeće, jesen?
- Da, želja nam je početkom godine imati predsezonsku i sezonsku najavu s izdanjem oko Uskrsa i posezonski broj sa sadržajima do početka siječnja. Sjeverna Istra moćno i sadržajno funkcionira do kraja godine. Ima se što predstaviti. Uvijek se našalim da nam ne trebaju ministri turizma od lipnja do rujna, ljeti.

100-posto komercijalni projekt

* Kako se projekt financirao?
- Novine 'Truffes' su komercijalni projekt u kojemu imamo pet uglednih oglašivača i financiran je 100-posto komercijalno. Znači bez učešća lokalne i županijske zajednice, bez učešća turističkih zajednica zone istarskog tartufa. Nema sredstava građana. To je osiguralo punu uređivačku autonomiju i samostalnost. 

* Naziv novina nije slučajno izabran?
- Inspiracija za ime novina su dijamanti istarske kuhinje, tartufi. Istarskih tartufa ne bi bilo da sjeverna Istra nema glavne izvore vode što ekologiju i zaštitu prirode postavlja na najviši nivo i određuje ali i podređuje život naših stanovnika. U skladu s tim pravilima Buzet, Motovun, Roč, Ćićarija, Oprtalj-Portole, Vižinada, Grožnjan, Pazin i ostala mjesta sliva rijeke Mirne ali i ispod Učke, tako žive. 

* Kada je i gdje predstavljanje i promocija novina Truffes?
Predstaviti ćemo ih ovih dana negdje u zoni tartufa, pozvati suradnike i medije, iznajmljivače i turističke djelatnike, gradske oce zone istarskih tartufa. Imamo neke originalne ideje oko lokacije. Biti će skromno sa željom za bogatom istarskom turističkom sezonom! (Razgovarao: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti