Znate li koliko Buzeta ima u Europi? Čak četiri!

07.05.2023 - 09:29
Valter Flego u belgijskom Buzetu.
Valter Flego u belgijskom Buzetu.

Znate li koliko Buzeta ima u Europi? To je pitanje na svom FB profilu postavio istarski europarlamentarac, Buzećan Valter Flego i odmah ponudio odgovor.

"Osim onog kojeg najviše volim, imamo još tri Buzeta. Godine 2010. bio sam u francuskom gradu Buzet-sur-Baïse. To je gradić s oko 1200 stanovnika i površine 21,15 km². Smješten je na jugozapadu Francuske između Toulousea i Bordeauxa. Najpoznatiji je po vinu Buzet i velikim vinogradima. Druga su dva Buzeta smještena u Belgiji, a danas sam jutro proveo u jednom od njih - Buzetu u općini Pont-a-Celles. 45 km je udaljen od Bruxellesa, u regiji Valonija, i ovaj je Buzet površine svega 8,33 km². Svatko koga sam sreo na ulici me pozdravio, mjesto je savršeno uređeno, gotovo svaka kuća i zgrada imaju solarne kolektore, a vlada nevjerojatan suživot poljoprivrede i stanovništva. Svakih sat vremena vozi vlak do Bruxellesa, a zanimljivo je i da se glavna ulica i crkva zovu Sveti Martin, kao i naš Sveti Martin u istarskom Buzetu.

Između Buzeta gdje sam sad i mog Buzeta točno je 1253 km udaljenosti. Svaki je Buzet prekrasan, ali znate koji je meni najljepši!", napisao je Flego.

Tweet

Posljednje novosti