Pula Superiorvm: Trodnevno oživljavanje antičke kulture na ulicama grada

03.06.2013 - 12:40
Grad Pula na tri dana ponovo postaje antička rimska kolonija Pietas Iulia Pola
Grad Pula na tri dana ponovo postaje antička rimska kolonija Pietas Iulia Pola

Grad Pula na tri dana ponovo postaje antička rimska kolonija Pietas Iulia Pola. Bliže se 12. festival Dani antike – Pula Superiorvm koji će, kao i svake godine, oživjeti staro ruho tritisućljetnog grada. Kulisa kulturno-umjetničkih, dječjih, edukativnih i zabavnih programa bit će najvažniji antički spomenici. Festival se održava od 13. do 15. lipnja na glavnom trgu antičke i suvremene Pule - Forum, na Trgu Portarata, a veliki subotnji gladijatorski spektakl ugostit će Arena.

Kako bi dočarali okuse i mirise antičkih vremena, osigurali smo gastro kutak s jelovnikom antičkih receptura i delicija. Izlagači, koji svake godine pristižu iz cijele Hrvatske, na antičkom će sajmu nuditi posjetiteljima svoje rukotvorine, prirodne proizvode, autohtonu hranu, antikvitete, proizvode napravljene po prirodnim izvornim recepturama.

Osim gastronomskih punktova, antičkog sajma, prezentacije antičkih zanata i crtica iz antičkog života, na Forumu i Portarati odvijat će se glazbeno-scenski program u kojem sudjeluje širok broj udruga i kulturno-umjetničkih društva: zbor Rondo Histriae, glumačka družina Go-Go Wrighters, ansambl Musigenae i Dramska skupina Istarskog narodnog kazališta.

Gladijatori i legionari, članovi kulturnog društva i tradicionalnog borbenog kluba Collegium Gladiatorium iz Mađarske - već savršeno uhodani u gladijatorske i legionarske vještine, upotpunit će još jednom antičku priču. Predstavljaju nam se svake godine na spektaklu u Areni i svaki put  iznova oduševe publiku. Uz vjerne nam goste, program u Areni otvoriti će i upotpuniti pulski gladijatori. Škola gladijatora je u antici bila neizostavan dio svakog amfiteatra, a pulska se nalazila na sjeveroistočnim obroncima pored Arene.

Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule i Javna ustanova Pula sport odlučili su oživjeti gladijatore i osnovati novu pulsku školu Spectacula Gladiatoria koja će se po prvi put prezentirati upravo na 12. Danima antike, u subotu 15. lipnja s početkom u 19.30 sati. Uz prezentacije vještina, bit će ondje i šaljivi dio programa, a nakon njega slijedi druženje s gladijatorima i legionarima, isprobavanje vještina, odjeće, predmeta i opreme te fotografiranje. Ulaznice za program u Areni možete kupiti u pretprodaji po pristupačnim cijenama: za odrasle 25, za djecu 15 kn, dok je za najmlađe niže od 130 cm ulaz besplatan. Prodajna mjesta su Zavičajna knjižara Petit (Kandlerova 24), Agencija Activa Travel (Scalierova 1), trgovina Dulcis  (Flanatička 7), trgovina Puljanka (Sergijevaca 4) te svi gastro punktovi na 12. festivalu Pula Superiorvm.

Kako bi se i najmlađi zabavljali, uz svakodnevne animatorske radionice i igraonice udruge Birikina, na festivalu se 13. lipnja u 9.30 sati u kinu Valli, kao dio dječjeg programa, otvara izložba dječjih radova, a filmski program za djecu bit će dostupan od 13. do 16. lipnja. U suorganizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Dani antike donose kostimiranu zabavu za djecu u defileu kroz grad. U njemu će sudjelovati veći broj mališana iz pulskih škola i vrtića te sva ona djeca koja se žele spontano priključiti. Prigodnu riječ otvorenja, 14. lipnja u 10.20 sati na Forumu, najmlađima će uputiti pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić.

U Turističkoj zajednici Grada Pule 14. lipnja u 12 sati otvara se izložba fotografija "Retroperspektiva pulskih fotografa" s temom festivala. Prikazati će najzanimljivije događaje, ljude, predstave, koncerte, atraktivne borbe, kostimografiju i ostale najkarakterističnije detalje s proteklih Dana antike. Fotografije izlažu Marina Puh, Snježana Bratanović, Saša Miljević, Vjeran Juhas, Manuel Angelini, Andreas Kancelar i Goran Šebelić.

Peta humanitarna modna revija "Svi smo mi jednaki" i njen uvodni program "Na kafeliću s Irenom" ove se godine održava u sklopu našeg festivala, također u antičkom ugođaju. Glavni organizator revije je Modna agencija Tijara, prva i jedina modna agencija u Hrvatskoj koja nudi tečaj manekenstva za djecu s teškoćama u razvoju, koja program ostvaruje u suradnji sa Školom za odgoj i obrazovanje Pula te ove godine i s našom podrškom.

U programu festivala ove se godine uključuju mnoge odgojno-obrazovne institucije pa i Sveučilište Jurja Dobrile. Strukovna škola Pula s učenicima je organizirala antički hedonistički kutak u kojem će učenici nutricionisti, krojači, kozmetičari i frizeri predstaviti svoja znanja iz struke, interdisciplinarno povezujući gradivo s povijesnim razdobljem i antičkim uzusima. Tehnička škola Pula s učenicima će prezentirati rimski geodetski mjerni instrument gromu.

Antička skupina Pazinskog kolegija klasične gimnazije donosi predstavu na latinskom jeziku "Dominus et servi". Čak 30 studenata s odjela Kultura i turizam Sveučilišta Jurja Dobrile na festivalu sudjeluju kao volonteri, a time će na neposredan način učiti kako idejno i programski povezati turizma i kulturu u Istarskoj županiji.  Pokrovitelj manifestacije je Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule i Arheološki muzej Istre.

Tweet

Posljednje novosti