Coworking poduzetnički centar Pula

Odabrani mladi poduzetnici upoznali se sa svojim mentorima (video)

0
Klaudia Pučić, Boris Sabatti, Kristijan Škarica, Boris Miletić, Filip Stipančić i Anja Ademi
Klaudia Pučić, Boris Sabatti, Kristijan Škarica, Boris Miletić, Filip Stipančić i Anja Ademi

U organizaciji Istarske razvoje agencije (IDA) poduzetnici i mentori ITU područja Pula sastali su se prvi puta i upoznali 27. travnja u Kaštel Morosini – Grimani u Svetvinčentu. Radi se o petnaest poduzetnika koji će nakon šestomjesečne suradnje s pet mentora postati prvi korisnici Coworking poduzetničkog centra Pula, čija se izgradnja bliži kraju.

Coworking je uredski prostor kojega dijele radnici različitih tvrtki, što im omogućuje uštedu troškova i praktičnost korištenjem zajedničke infrastrukture i opreme.

Izgradnja Coworking poduzetničkog centra Pula financirana je sredstvima Europske unije putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja - ITU, a ciklus mentorstva koji se odvija pod nazivom Idea Hub jedna je od poratnih aktivnosti. U integrirano teritorijalno ulaganje Pule tj. ITU Pula uključene su i okolne općine, pa tako i Općina Svetvinčenat. Suradnja poduzetnika odvijat će se online, ali i u fizičkim susretima, koji će se ubuduće odvijati u prostorijama IDA-e u Puli.

„Riječ je o mladim ljudima, koji tek trebaju razviti svoju ideju ili je već razvijaju neko vrijeme, a odabrali smo ih, kao i mentore, putem natječaja. U listopadu ćemo izabrati najbolju ideju, koja će biti nagrađena s pet tisuća eura. Drugo i treće mjesto dobit će besplatno mjesto u Coworkingu, a svi ostali mjesec dana besplatnog korištenja prostora Coworkinga“, kaže direktor IDA-e Boris Sabatti.    

„Objekt u Marulićevoj ulici u Puli bio je ruševan, a danas je postao nešto sasvim lijepo, novo, moderno, urbano i to u funkciji poduzetništva. Tu će se start up poduzeća moći okupljati i izmjenjivati iskustva i mišljenja, što je jako lijepa priča za grad Pulu“, osvrnuo se na projekt župan Boris Miletić.

Stefano Ladavac, vlasnik je tvrtke Infinity Luxury iz Pazina koja razvija Kortu, brend proizvoda za eksterijere od istarskog kamena koji nastaju kombinacijom tradicije i inovativne tehnologije s daškom istarskog lifestylea.

„Ovo je fantastična prilika da proširimo svoja poznanstva, upoznamo kolege u istoj ili sličnoj industriji, možda sklopimo i neka partnerstva  te prilika da što većem broju ljudi pokažemo što naša firma radi i na čemu se temelji naš brend“, rekao nam je Ladavac.

Jedan od mentora je Jana Katunar koja na Ekonomskom fakultetu sveučilišta u Rijeci drži Katedru za ekonomiku poduzeća. „S poduzetnicima ćemo razraditi njihove ideje i pomoći im prijedlozima i znanijma kako bi postali što konkurentniji na tržištu. Do sada smo imali puno iskustava na fakultetu, kako s poduzetnicima, tako i sa studentima u start up inkubatorima“, izjavila je.

Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule, osvrnula se na poticaje za razvoj poduzetništva koje daje Grad Pula: "Za razvoj poduzetništva Grad Pula daje preko dva milijuna kuna. Ove godine uz klasične potpore poduzetnicima krećemo i akceleracijske aktivnosti kako bi dali priliku ne samo idejama, nego i gotovim proizvodima, pa smo izdvojili 700 tisuća eura koje ćemo putem natječaja raspodijeliti drugoj polovici godine.“ 

Domaćin, načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, povukao je paralelu s prostorom u kojemu se skup održavao: “Ovo je bila ruševina i mnogo puta smo se upitali hoće li ikada biti nešto od nje, a danas je to labud koji plovi i ima svoju svijetlu budućnost. Tako će i za vaše ideje trebati strpljenja, rada i truda, ali siguran sam da će se ostvariti i da će imati sretnu budućnost.“

Održana je panel diskusija 'Razvoj Istre iz perspektive privatnog i javnog sektora' u kojoj su pored Sabattija, Miletića i Ademi sudjelovali start up poduzetnik Kristijan Škarica i Filip Stipančić iz inovativne agencije LEAN Startup Hrvatska, slijedilo je predavanje Jane Katunar „Uloga mentora u razvoju poslovanja“, a na kraju su poduzetnici predstavili svoje ideje. Susret je moderirala Klaudia Pučić. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa