Pulski Amfiteatar dobio obnovljeno gledalište

28.05.2013 - 13:31
Boris Miletić i Darko Komšo
Boris Miletić i Darko Komšo

Pulski Amfiteatar, spomenik nulte kategorije, dobio je obnovljeno gledalište, gradinatu. Ono je 1932. godine izgrađena po uzoru na gledalište u Veroni, a sada i obnovljeno pod budnom paskom konzervatora. Kako je 28. svibnja rekao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo novinarima, tu će se sada i nadalje neometano moći odvijati kulturna događanja.

Prošle godine uređena je sjeverozapadna kula, a s uređenjem plašta Arene će se nastaviti. „Očistili smo i plašt od vegetacije, odradili pripremne radnje na radijalnim hodnicima, popravljen je dio šetnice da ne bi više propuštala vodu, a najvažniji dio poslova odrađen je na gradinati“, istaknuo je Komšo.

„Tribine su sad spremne primiti publiku jubilarnog 60. festivala. Naime, gledalište se tijekom godina ipak malo devastiralo“, rekao je i dodao kako je u obnovu uloženo 317.317 kuna.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić dodao je kako Arheološki muzej skrbi o Amfiteatru od 1984. godine. „Kao i o ostalim gradskim spomenicima, tako i o ovom, simbolu našega grada, to čini jako dobro. Redovito se investira i ulaže u obnovu, a ravnatelj se trudi da kulturna ponuda u gradu bude još bolja“, rekao je Miletić

Gradonačelnik je napomenuo kako se dio novaca od ulaznica za Arenu vraća samom Amfiteatru i troši u njegovu obnovu. Ovaj je pulski spomenik do 19. svibnja posjetilo čak 42.000 turista, što je za 30 posto više nego lani. (Tekst i foto: Paola Albertini)  

Radove su nadzirali konzervatori
Radove su nadzirali konzervatori

Tweet

Posljednje novosti