Iznajmljivači, ne bojte se poskupiti

U svijetu se naplaćuje svašta, od kolijevke do završnog čišćenja

0
Turistice u šetnji rivom (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Turistice u šetnji rivom (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Iznajmljivači pred novu turističku sezonu dižu cijene noćenja oko 15 posto. Zadovoljni su dinamikom bukiranja, a istodobno strepe zbog stalnih pritisaka za nova oporezivanja i povećanje nametâ. Iako najposjećenija turistička odredišta godinama uz noćenje naplaćuju niz drugih naknada i usluga, dubrovački iznajmljivači su vrlo oprezni, piše Silvia Rudinović za Dubrovački vjesnik s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

U svijetu je posve uobičajeno uz cijenu noćenja naplatiti jednokratnu naknadu za završno čišćenje (tzv. cleaning fee). Smatra se da to predstavlja dodatni trošak iznajmljivača. Primjerice, u Barceloni koja je u vrhu turističkih odredišta u Europi, a osobito Dubrovčana s obzirom na izravnu zrakoplovnu vezu između dvaju gradova, ta se naknada kreće između 15 i 35 eura.

- Ako imaš izvrstan smještaj, naknada neće predstavljati problem. Međutim, naplata dodatnih naknada kao što je ta za završno čišćenje nije zaživjela u Dubrovniku jer je ovo mali grad u kojem je prevelika konkurencija među iznajmljivačima apartmana srednje klase. Kad bi većina uvela takvu naknadu, ostali bi se poveli za njihovim primjerom. Iznajmljivači u Parizu i drugim velikim turističkim gradovima, koje gosti posjećuju čitavu godinu, sebi mogu priuštiti takve postupke. Lani smo imali izvrsnu sezonu, ali ovdje je svaka neizvjesna, a stanovnici se suočavaju s visokim troškovima života, opterećeni su kreditima, pa se boje uvesti neke nove naknade jer misle da bi to moglo odvratiti gosta od njihovog apartmana. Gosti, naravno, žele uštedjeti gdje mogu – kaže Ivan Hure, vlasnik dubrovačke agencije Booking Agent.

 

- Naši objekti u pravilu ne naplaćuju naknadu za završno čišćenje. Prilikom primanja novog iznajmljivača u našoj agenciji, primijetio sam ni polovica nema tzv. cleaning fee. Jedina platforma koja eksponira tu naknadu je Airbnb. Taktika je sljedeća: gostu prikaži što nižu cijenu pa ćemo mu na nju nalijepiti naknadu za čišćenje i varijabilnu proviziju od dodatnih 15 posto. Korisnik u konačnici vidi punu cijenu, spadam u zagovornike jedinstvene cijene iz koje će se namiriti vlasnik, država, servis za čišćenje, praonica i ostali. Zašto gostu ponuditi noćenje za 60 eura pa dodavati 5 eura za struju, 10 za čišćenje, 15 za rezervaciju, i tako dalje dok ne dođemo do željenih 100 eura za noć? - pita Nino Dubretić iz Direct Bookera.

Jedna od platformi privatnog smještaja navodi kako je naknada za čišćenje iznimno važna pri odabiru cjenovne strategije s kojom će iznajmljivač postići željene rezultate. Treba znati da po završetku rezervacije gosti ne dobivaju povrat naknade za čišćenje. Dubrovački iznajmljivači koji su je već uvrstili, naknadu za čišćenje naplaćuju od 11 do 30 eura jednokratno po rezervaciji, piše Silvia Rudinović za Dubrovački vjesnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa