Prva promotivna tura od Pule do Kanfanara

Nakon vožnje u starom vlaku, isprobali smo i ovaj novi! (video)

0
Po zvuku motora čovjek bi rekao da se vozi u autobusu; sudionici prve vožnje novim istarskim vlakom
Po zvuku motora čovjek bi rekao da se vozi u autobusu; sudionici prve vožnje novim istarskim vlakom

Dva tjedna nakon što smo se provozali vlakom od Pule do Lupoglava i natrag te o tome objavili reportažu, ponovo smo posjetili pulski željeznički kolodvor, ovaj put da bi sudjelovali u prvoj, promotivnoj vožnji novog dizel-električnog motornog vlaka na koju su nas pozvale Hrvatske željeznice.

Vozili smo se četrdesetak minuta od Pule do Kanfanara – povratak je bio autobusom Pulaprometa Istarskim ipsilonom. Vlak je produžio do Pazina.

Inače, do Buzeta, maksimalno što se u Istri može prugom, ovih dana voze samo dva vlaka dnevno zbog redovnog održavanja pruge između Pazina i Lupoglava.

'Glavešine' i 'čopor' novinara

Onih pet – šest putnika jedva su bili zamjetni među nama uzvanicima, koji su se dijelili na „glavešine“ i „čopor“ novinara koji ih proganja pitanjima, čega smo i sami bili dio.

Izjave su prije ukrcaja dali Državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić, saborski zastupnici Anton Kliman i Emil Daus, pulski gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenik istarskog župana Tulio Demetika, predsjednik Uprave Končar – Električna vozila Josip Ninić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Podsjeća na tramvaj

Neposredno nakon ukrcaja, netko je među novinarima rekao da ga podsjeća na tramvaj u Zagrebu, što je razumljivo budući da je proizvođač isti. Vlak je niskopodan, vozite se tridesetak centimetara iznad tla, ali ne u svim njegovim dijelovima jer se pod postupno diže, a najviši je ispred i u samoj vozačkoj kabini.

Razlika između prostora prve i druge klase gotovo je nezamjetna, radi se o tome da prva klasa ima nešto šire dvosjede i može se odijeliti pleksiglasom.

 

U dijelu namijenjenom osobama sa smanjenom pokretljivošću sjedala su bočna i preklopna. Uz četiri para dvokrilnih vrata sa svake strane, vlak raspolaže i s dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima. Također, vlak ima prostor za bicikle, što su neki od spomenutih putnika iskoristili za romobile. Sjedećih mjesta ima ukupno 167, a stajaćih 175.

Kad kažemo vlak, mislimo na klasičnu kompoziciju vagona i lokomotivu, ali ovaj vlak je jedna, stručno rečeno, trodijelna garnitura, odnosno sastoji se od središnjeg dijela i dva krila koja završavaju lokomotivama. Jedna se od njih može ukloniti i takva garnitura spojiti na drugu, ali prijelaz između njih nije moguć.

'Pali od prve', uzviknuo je netko

Stari vlak kojim smo se vozili prije dva tjedna bio je udoban i ništa mu se ne može prigovoriti, ali to je ipak bio osuvremenjeni vlak 20. stoljeća, a ovo je vlak 21. stoljeća. Zapravo, samo prvi korak u tom smjeru, ako je suditi po riječima predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića.

„Resorno ministarstvo ima namjeru ulagati i u obnovu voznog parka i u obnovu pruga. HŽ Putnički prijevoz je prošle godine ugovorio još sedam ovakvih vlakova, koji će biti isporučeni tijekom 2025. godine i dio njih će isto tako otići na istarsku prugu. Isto tako, HŽ Putnički prijevoz je putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, vezan uz primjenu zelenih tehnologija, ugovorio još dva vlaka, elektrobaterijski i baterijski. Za istarsku prugu je predviđen baterijski vlak i on bi trebao biti predstavljen krajem 2024. godine. Zbog toga je na kolodvoru u Puli predviđena i izgradnja punionice“, rekao nam je Ukić.

Promovirani dizel – električni motorni vlak serije 7023 može razviti brzinu do 120 kilometara na sat, ali istarska pruga ne pruža prilike za takvo što. Vožnja je bila udobna, možda malčice, vrlo subjektivno rečeno, i previše udobna jer nedostaje ljuljanja i kloparanja. Po zvuku motora čovjek bi rekao da se vozi u autobusu.

„Pali od prve!“ uzviknuo je netko kada je strojovođa na kolodvoru pokrenuo stroj. Pomislio sam da je šteta što Končar ne proizvodi ovako dobre i simpatične automobile. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa