Nakon dvije godine stanke vratila se maškarana povorka (video)

0

Nakon dvije godine stanke u Labin se vratila maškarana povorka središtem grada. Doduše, skromnije nego prijašnjih godina, ali ipak atraktivno i zanimljivo. U odnosu na pretpandemijske karnevale u povorci više nema 'Krabulja za ne vervat' iz Kožljaka.

Vrhunac ovogodišnjeg karnevala održan je 18. veljače, a maškarana povorka kretala se od platoa ispred autobusnog kolodvora, preko raskrižja kod Socijalnog i ulicom Zelenice do centra Labina.

Nakon što je Zelenicama prodefiliralo nekoliko maškaranih skupina iz dječjih vrtića, labinskih osnovnih škola te glazbene škole, na red su došli odrasli. Kod najmlađih maškara zanimljivi su bili učenici OŠ Ivo Lola Ribar, maskirani u učenike Hogwartsa, škole za čarobnjake, pa su svi dečki osim školske odore imali i naočale poput Harryja Pottera. Učenici OŠ Matije Vlačića bili su lego kocke, a među vrtićkim mališanima najsimpatičniji su bili mali rockeri.

Skupinu odraslih maškara predvodila je 'Labinjonska kompanija – domoća Folšarija' s kojom su se u međuvremenu fuzionirali 'Farabuti'.

Najbrojnije su bile 'Maškare spod kamin' iz Štrmca. Oni su ove godine bili građevinari zaposleni u firmi Gradnja na crno d.o.o. Štrmac. Prije tri godine su izradili pravu venecijansku gondolu i sebe maskirali u gondolijere.

Čepljonske maškare ove su godine napravile ogromnu kuću Pipi Duga Čarape, a oni su bili maskirani u ovaj popularni lik dječje književnosti. Prije tri godine bili su žabe.

Labinsku maškaranu skupinu 'Zadenjeni i deštakani' čine odrasli s djecom. Prije tri godine bili su maskirani u Indijance, a ove su godine bili pčelice, odnosno ŠČelice. Čak je i jedna beba stara šest mjeseci bila mala ŠČelica.

Maškare iz Koromačna do zadnjeg trenutka nisu znale hoće li ove godine nastupiti na karnevalu, ali onda su ipak odlučili doći, maskirani kao prije tri godine – u časne sestre i svećenike.

Karneval završava u utorak, 21. veljače, spaljivanjem Pusta Centezima na Trgu Labinskih rudara. (Tekst: Nenad Čakić, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa