Najdulja muzejska noć u Rovinju bila je u znaku ovog umjetnika

0
Spazio Matika na Noći muzeja
Spazio Matika na Noći muzeja

Najdulja muzejska noć u godini u Rovinju je ovog petka protekla u znaku djela Egidija Budicina, svestranog rovinjskog umjetnika, a koliko je njegovo stvaralaštvo doprinijelo umjetničkome duhu ovoga grada prepoznali su i Budicinovi sugrađani pokazavši to velikim odazivom, objavili su iz Grada Rovinja.

Mnogo je djela tijekom godina stvaranja ostalo iza Budicina, a brojne životne i radne prostore Rovinjaca krase upravo slike koje su prošle kroz njegove ruke. Kako bi dobili cjeloviti pregled stvaralaštva ovog važnog rovinjskog slikara i restauratora, program ovogodišnje, 18. Noći muzeja započeo je najavom njegove monografije naslovljene „Između stvaranja i obnavljanja“.

Monografija će uskoro biti dovršena, a njen je izdavač Muzej Grada Rovinja u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom i uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a urednice su djelatnice Muzeja, Elizabeta Rogović i Tajana Ujčić.

Egidio Budicin prvu je samostalnu izložbu održao u Muzeju Grada Rovinja 1973. godine, a njegov je poklon Gradu i Muzeju svima poznati znak nara kojemu se divimo već gotovo 50 godina. Tijekom svog stvaralaštva imao je 20-ak samostalnih izložba, te 80-ak kolektivnih, a u monografiji je izdvojeno preko 50 restauratorskih radova, što je čini uistinu vrijednom.

 

Jedno od njegovih istaknutih djela jest upravo restauracija velikog zidnog oslika iz 1584. godine u vijećnici Grada Rovinja. O samoj Gradskoj palači, njezinom lapidariju i vijećnici više je rekao povjesničar Marino Budicin, a predstavio je i navedeni zidni oslik „Alegorija dobre vlasti“, na čijoj je sanaciji Egidio radio dugi niz godina. Središnji medaljon oslika prikazuje rovinjske zaštitnike, sv. Eufemiju i sv. Jurja, dok se u sredini nalazi sama Bogorodica s djetetom u rukama.

Lijevo i desno od medaljona prikazani su grbovi poput onog gradonačelnika i Grada, kao i četiri žene koje predstavljaju četiri vrline ili kreposti: pravednost, umjerenost, milosrđe i razboritost. Autor oslika nije poznat, a Višnja Bralić iz Ministarstva kulture trenutno radi na njegovom otkrivanju.

Budicinov rad kao restaurator podrobnije je predstavljen u galeriji CVU Batana, gdje su tijekom predavanja prostoriju krasile četiri slike iz zbirke Stari majstori iz fundusa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno iz ostavštine obitelji Hütterott koje je upravo Budicin restaurirao, a ovo je bila posebna prilika pogledati ih.

Nadalje, djelić njegove slikarske povijesti predstavljen je u Multimedijalnom centru, uz izložene rane radove nastale još u vrijeme njegova školovanja, pa sve do onih recentnih, s naglaskom na radovima lokalne tematike, a posjetitelji su u izložbi uživali uz glazbene tonove Aldo Foško Quarteta.

U Ekomuzeju Batana izloženo je bilo nekoliko Budicinovih ilustracija za knjigu Vlade Benussija „La viècia batàna”, a samu knjigu predstavio je Libero Benussi. Osim naslovnice ove knjige napisane u čast stote godišnjice istoimene pjesme,  Budicin je oslikao 12 ilustracija.

Osim što su se posjetitelji imali priliku upoznati sa svestranim radom ovog rovinjskog umjetnika, mogli su se i opustiti uz nekoliko autohtonih bitinadi koje su izveli članovi KUD-a „Marco Garbin“ u Spaciu Matika koji je tijekom večeri nudio tipične mjesne riblje specijalitete, kao i tradicionalne fritule i „fjoke“, odnosno kroštule.

I ovogodišnju je Noć muzeja organizirao Muzej Grada Rovinja, uz podršku Grada Rovinja u čije je ime manifestaciju pratio dogradonačelnik David Modrušan sa suradnicama, te mjesne Turističke zajednice, objavili su iz Grada Rovinja. (Foto: rovinj-rovigno.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa