Seher Cakir: Boravak u pazinskoj Hiži od besid daje mi nevjerojatnu inspiraciju

17.05.2013 - 13:10
Seher Cakir
Seher Cakir

„Nisam mogla ni poželjeti takvu kuću a kamoli mjesto na kojem se nalazi. Pogled s malog balkona daje čovjeku osjećaj da leti“, izjavila je austrijska književnica iz Beča, turskoga porijekla, Seher Cakir koja ovoga mjeseca boravi u pazinskoj Hiži od besd iliti Kući za pisce.

„Rečenice mi dok sjedim na tom balkonu dolaze same“, rekla je Cakir priznavši kako je prije dolaska u Pazin imala problema s nedostatkom inspiracije.

„Zahvalna sam što mogu biti ovdje i uživam u svakom trenutku. Takav predah od svakodnevnog stresa, od uobičajenog života je kao da ste zaustavili vrijeme“, rekla je i dodala kako je ipak svjesna da će vrijeme proći te dodala da će joj Pazin i njegovi stanovnici zasigurno nedostajati.

„Oduševljava me srdačnost i susretljivost ljudi. Iako ne govorim baš dobro hrvatski, ovdje se uopće ne osjećam strancem“, rekla je i pozdravivši novinare na tečnom hrvatskom pokazala svoju skromnost.

Ispričala je jednu anegdotu. "Prilikom dolaska u Pazin dok još nisam promijenila novac mislila sam platiti kavu novcem koji mi je ostao od boravka u Hrvatskoj prije sedam godina, a za koji sam mislila da još vrijedi. „Tako sam stajala pred konobarom bez novaca, a on mi je rekao: 'Platiti kasnije' “, priča oduševljeno i dodaje: „Naravno da je simpatičan mali kafić Calipso postao moj stalan kafić“.

Ponekad, kaže, kuha u kući, a u predahu od pisanja voli i pojesti pizzu u gradu. Rekla je kako piše roman o migracijama za koji je teško točno pojasniti o čemu se radi, no znatiželjnici mogu doznati više u utorak u 19.30, u njenoj privremenoj pazinskoj rezidenciji, Hiži od besid, za kad je organizirano druženje s ovom simpatičnom književnicom. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Pazinska Kuća za pisce - Hiža od besid
Pazinska Kuća za pisce - Hiža od besid

Tweet

Posljednje novosti