Emil Daus u Saboru:

'Na velikom dijelu obale pomorsko dobro nije ni izmjereno'

0
Emil Daus u Saboru
Emil Daus u Saboru

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, sudjelovao je u saborskoj raspravo o Zakonu o pomorskom dobru koji je izazvao veliki interes u javnosti, ali i brojne kritike struke.

Naime, postoje mišljenja brojnih institucija poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pučke pravobraniteljicei stručnjaka pomorskog prava da bi se ovim Zakonom mogla ugroziti uporaba općeg dobra.

Naglasio je kako se želi donijeti Zakon o pomorskom dobru, a da pritom na velikom dijelu jadranske obale ono nije ni izmjereno, ni ucrtano u Katastar, a ni uvedeno u zemljišne knjige, što smatra velikim problemom.

Stava je da su nedovoljno pojašnjeni određeni članci, što znači da se mogu tumačiti na više načina, praktički na principu – kako kome odgovara, što i je zapravo krucijalni problem hrvatskog zakonodavstva jer se zakonima ne definiraju sve pojedinosti, već se to detaljnije uređuje podzakonskim aktima koji ne idu u javno savjetovanje, ni u saborsku raspravu, nego ih donose resorna ministarstva. To je naravno slučaj i na primjeru ovog konkretnog Zakona.

 

Smatra kako upravo iz tog razloga, kontrolni mehanizmi ne postoje! A, kako je u ovom konkretnom slučaju ulog – opće dobro.

- I kako u takvoj situaciji podržati onda nešto što negativno ocjenjuje struka, akademska zajednica i šira javnost? - upitao je Daus te dodao kako je IDS, kao i ostali Klubovi oporbe, tražio povlačenje zakona iz saborske procedure, usklađenje s pozitivnim propisima te vraćanje istog na javno savjetovanje.

Dotaknuo se i pitanje bespravne gradnje na pomorskom dobru te ponovioda IDS stalno upozorava na taj problem i to ne samo na pomorskom dobru, već i na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te zaštićenim područjima prirode.

- Vidim da se ide u smjeru da lokalna samouprava, odnosno komunalno redarstvo preuzme dobar dio brige o tome. Tu moram upozoriti na jednu činjenicu jer je veoma važna. Dosad je često bio slučaj da kad su se određene ovlasti spuštale na lokalnu razinu, da se uglavnom samo podizala odgovornost, a ne i ovlasti u punom smislu riječi, kao što taj proces nije bio potkrijepljen u financijskom smislu, kazao je Daus te apelirao da se uz ovlasti jasno regulira financiranje komunalnog redarstva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa