S istarskim ugostiteljima o ulasku u Schengen
Ulazak u Šengen jedva su dočekali u Istri, osobito turistički radnici. Na naš najveći poluotok gosti dolaze uglavnom automobilima, a gužve na granici odlaze u prošlost. Zbog blizine zapadnim zemljama, u Istru mnogi često svrate i samo na ručak, piše Senka Mošnja za HRT s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.
- Naravno zbog ribe, a i vino je ovdje vrlo dobro, volimo često dolaziti, govori Ricardo iz Italije.... Ovih dana još moraju prolaziti granične kontrole. Sada to i nije neki problem, ali ljeti jest.
- Mi smo ljeti imali situacije u kojima su nam otkazivali stolove i rekli bi nam: "Ovdje na granici je kaos, mi moramo otkazat ručak i čujemo se drugi put", kaže ugostitelj iz Umaga Edi Prodan.
- Kada nema granica, ne morate se zaustavljati, pokazivati dokumente, bit će mnogo lakše putovati, kaže Helena iz Izraela.
- Ono na što smo se fokusirali je prilagodba softverskih procesa i edukacija zaposlenika oko uvođenja nove valute, posebno onih koji su u direktnom kontaktu s našim gostima, kaže Vanja Mohorović iz Maistre.
Hotelijeri uz granicu uvjereni su da je ulazak u Schengen velika prilika za naš turizam, ali upozoravaju. - Nadam se da će to ostati kao velika prilika i da ćemo znati iskoristiti i da se neće pretvoriti u rasprodaju našeg bogatstva, kaže hotelijer, Tulio Fernetich, piše Senka Mošnja za HRT gdje pogledajte video.