Pula: U Sv. Srcima od četvrtka izložba Histri u Istri

13.05.2013 - 13:04
Kristina Mihovilić, Boris Miletić, Sanja Cinkopan Korotaj, Darko Komšo i Noel Mirković
Kristina Mihovilić, Boris Miletić, Sanja Cinkopan Korotaj, Darko Komšo i Noel Mirković

Izložba „Histri u Istri“ biti će otvorena od 16. svibnja do 15. rujna 2013. godine u Muzejsko – galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli, a kao najavu, organizatori su održali konferenciju za medije upravo ondje gdje su pripreme za otvorenje u punom jeku.

Prisutni su bili Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, Boris Miletić, gradonačelnik Pule i Noel Mirković, autor oblikovanja postava i Kristina Mihovilić, voditeljica prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre i autorica koncepcije izložbe.

Projekt “Histri u Istri” zamišljen je kao izložba na tri jezika - hrvatski, engleski i talijanski koja će biti organizirana u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, novom i jednom od najljepših galerijskih prostora u Hrvatskoj.

Izložba će biti napravljena na znanstveno-popularni način, uz korištenje brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala - 3D rekonstrukcije, videovodiči, wi-fi free zona... Pratit će je znanstvena publikacija na tri jezika, kao i popularni katalozi, također na tri jezika. Kao sastavni dio projekta organizira se i predstava na temu Histra, koja će postati dio Istra Inspirita, Dario Marušić rekonstruira histarska glazbu, a planira se rekonstrukcija nošnje, nakita i frizura, izrada velikih kipova koje će oslikati moderni umjetnici, rekonstrukcija histarskog broda, suveniri i brojne druge popratne manifestacije.

Ovakav interaktivan pristup imat će za rezultat izuzetno zanimljivu i značajnu izložbu, zanimljivu lokalnom stanovništvu zbog saznanja o eponimnom narodu istarskog poluotoka, ali i turistima, zbog svoje atraktivnosti i značaja. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Boris Miletić u društvu Histra
Boris Miletić u društvu Histra

Tweet

Posljednje novosti