U Rovinju održan Dan istarske košarke, dodijeljene plakete

0

Drugu godinu zaredom Rovinj je bio domaćin Danu istarske košarke. Program je započeo u dvorani Gimnasium odigravanjem prijateljskih utakmica kadetskih selekcija Akademije Mrav iz Zagreba, Grada Rijeke i selekcije Istarske županije. U prvoj utakmici kadeti Istre bili su bolji od vršnjaka iz Zagreba rezultatom 35:34. U drugoj utakmici snage su odmjerili kadeti Akademije Mrav i selekcije Grada Rijeke,a pobjedu su odnijeli zagrebački košarkaši rezultatom 37:33.

U posljednjoj utakmici istarski kadeti pobijedili su vršnjake iz Rijeke rezultatom 49:31. Nakon sportskog djela programa, u Multimedijalnom centru prvo se održala redovna godišnja skupština Košarkaškog saveza Istarske županije, a nakon toga i svečana sjednica povodom obilježavanja 2. Dana istarske košarke. Uz brojne uzvanike i goste, na svečanosti su sudjelovali i kadeti selekcije Istarske županije, kao i kadeti Stoje, jedna od najuspješnijih generacija u posljednje vrijeme.

Uz brojne jake međunarodne turnire, osvojili su 3.mjesto na prvenstvu Hrvatske za Dječake 2019. godine, 4. mjesto na prvenstvu Hrvatske za pretkadete dvije godine kasnije i sedmo mjestu na kadetskom prvenstvu Hrvatske ove godine. Njima je u ime KSIŽ-a prigodne nagrade, dukse i bežične punjače, uručio predsjednik Igor Franković čestitavši im na ostvarenim rezultatima. Također, na ovogodišnjoj svečanosti dodijeljene su i plakete klubovima i pojedincima.

 

Tako su za 25 godina djelovanja plakete uručene predstavnicima Košarkaškog kluba Pula 1981, Košarkaškog kluba Novigrad i Košarkaškog kluba Umag.Za 35 godina postojanja plaketa je uručena Košarkaškom klubu Rovinj, odnosno za 70 godina postojanja Košarkaškom klubu Pazin. Uz njih, odlukom Upravnog odbora za doprinos istarskoj košarci plaketa je dodijeljena i Denisu Hadžiću.

Riječ je o košarkaškom sucu koji je ispit za suca položio 2000. godine, a samo četiri godine kasnije postao je i državni sudac. U sam vrh hrvatske košarke, kao član Premijer lige stigao je 2008. godine i ove godine bilježi svoju 15. premijerligašku sezonu. Njegovu kvalitetu prepoznali su i izvan Lijepe naše te 2017. godine polaže za Fibinog suca i te iste godine priključuje se ABA ligi gdje već šest godina aktivno djeluje. Kruna sudačke karijere stiže 2019. godine kada dobiva poziv Eurolige koju Hadžić sudi već četiri godine.

Uz sve to, Hadžić je i predsjednik Udruge košarkaških sudaca Istarske županije, član nacionalne udruge, ujedno i stručne komisije, kao i voditelj regije zapad za suđenje. U ove 22 godine ima više od 2000 odsuđenih utakmica.Također plaketa za doprinos istarskoj košarci dodijeljena je i Zvonimiru Kulušiću, glavnom pokretaču osnivanja Košarkaškog kluba Novigrad. Kroz cijelo vrijeme je u klubu obnašao funkciju glavnog trenera i tajnika te dopredsjednika. Inicijator je i dugogodišnji organizator basket turnira kao i ljetne škole košarke.

Kao i mnogi drugi, s košarkom se susreo u osnovnoj školi 1970. godine kada je Jugoslavija osvojila svjetsko prvenstvo u Ljubljani i ostao joj vjeran do današnjih dana. Što kao igrač, što kao trener još s kraja 70-ih godina pa sve do danas. Kulušić je trener koji isključivo želi raditi s mladim igračima od poletaraca do juniora i upravo zbog toga je KK „Novigrad“ klub samo za igrače do 18 godina.  Zvonko je u košarkaškim krugovima sinonim za košarku u Novigradu i šire te je iznimno cijenjen sportski djelatnik u Istri pa bi bilo nemoguće zamisliti košarku u Novigradu bez njega.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa