Konferencija za tisak na cesti koja vodi u prazno

12.05.2013 - 06:58
Vedran Majcan i Branko Rončević na nedovršenoj cesti u Maloj Hubi
Vedran Majcan i Branko Rončević na nedovršenoj cesti u Maloj Hubi

„S obzirom na velike gospodarske “uspjehe” dosadašnje gradske vlasti Grada Buzeta, odlučili smo organizirati ovu press konferenciju u srcu poduzetničke zone Mala Huba 2 kao “svijetlog” primjera razvoja i uspjeha ovog Grada. Poduzetnička zona Mala Huba 2 jedna je od čak pet industrijskih zona predviđenih prostornim planom Grada Buzeta.  Posebnost  je ove Zone što se “uspješno” razvija već duže od 10 godina, te želimo ukazati na sramotnu nesposobnost Gradske vlasti i ruglo koje opazi svaki putnik i turist koji u Buzet dođe iz pravca Slovenije“, rekao je Vedran Majcan, kandidat ta gradonačelnika Buzeta koalicije SDP-HNS, koji je s Brankom Rončevićem, kandidatom za svog zamjenika konferenciju za tisak održao na nedovršenoj cesti u Maloj Hubi.

Majcan je rekao da je u navedenu Zonu Grad Buzet u 10 godina uložio više od 2,5 milijuna kuna od ukupno uloženih 3,5 milijuna kuna. „Sve što je učinjeno je komadić ceste koji vodi doslovno u prazno. U 10 godina tako sposobne Gradske uprave nije učinjeno ništa. Nema komunalne infrastrukture,  nema osnovnih sadržaja koji bi navedenu zonu oživili te privukli potencijalne investitore“, kazao je Majcan.

„Od 5 predviđenih poduzetničkih zona, samo je zona na Mažinjici donekle u funkciji. Međutim u posljednjem mandatu Gradske vlasti niti jedna poduzetnička hala ili objekt nije izgrađen u Buzetu. Iako poduzetnici Mažinjice ostvaruju više od 220 milijuna kuna prihoda godišnje, to nije bio razlog da se zona uredi, pa tako na Mažinjici još nemaju svi kanalizaciju, asfaltirane prilaze, javnu rasvjetu, ADSL vezu i druge sadržaje. Sadašnji gradonačelnik i njegov zamjenik niti jednom u cijelom mandatu nisu službeno obišli Zonu kako bi se upoznali s problemima koje imaju tamošnji poduzetnici. To je nedopustivo. I postavlja se pitanje kako tako “uspješan” gradonačelnik može biti kandidat za župana i što može ponuditi Istri kada je uspjeh u Buzetu na ovoj razini? I što može dosadašnji zamjenik gradonačelnika kada u proteklom mandatu za gospodarstvo Buzeta nisu napravili ništa!“, zaključio je Majcan.

Po njemu je stanje gospodarstva u Buzetu alarmantno. Broj nezaposlenih dosegnuo je brojku od preko 240. a Grad ne čini ništa čime bi u bitnom pridonesao poboljšanju stanja. Mjere poticanja gospodarstva simbolične su i nema ničeg čime bi se zaustavio trend zatvaranja tvrtki i obrta, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

„To se hitno mora promijeniti. Proračun Grada Buzeta mora biti razvojni i poticajan za gospodarstvo. Udio izravnih potpora mora biti veći, a Grad mora bitno smanjiti svoje naknade koje ubire. Nebriga se iskazuje i u beskrupuloznim blokadama računa čak i najvećih buzetskih tvrtki zbog neplaćanja naknada Gradu, ne vodeći  uopće brigu o ugrožavanju stotina radnih mjesta koje Buzet brane od potpune propasti. Novci građana Buzeta se doslovno razbacuju na promašene projekte i ušminkavanja kako bi se prekrila stvarna istina. Uređuju se razne šumice, parkići i postavljaju klupice, stotine tisuća kuna su utrošene na premještanje auto poligona i sve je to dakako potrebno, ali je li to otvorilo neko novo radno mjesto? Jesu li prioriteti parkići ili poduzetničke zone? Danas je Buzet neuređen Grad koji je u proteklih 20 godina desetke milijuna kuna utrošio na uređenje, a ni dan danas Buzet nema uređen javni gradski trg i centar, nema tržnicu, ima zapušten i devastiran Stari Grad, nerazvijene poduzetničke zone, nema sustavne poljoprivredne proizvodnje, brendova, zadruga, kao što je i komunalna infrastruktura buzeštine nedovršena i nerazvijena“, smatra Majcan.

Koalicija SDP-HNS u Buzetu smatra da su projekti komunalne infrastrukture koji su i započeti  često preskupi i neadekvatni kao što je primjer s kanalizacijom i kolektorima u Roču - projektom koji je ostao nedovršen i neadekvatan.

„Iako prvaci u deklariranju brige za mlade, Gradska uprava nije vidjela potrebu u Buzetu pokrenuti POS izgradnju u posljednjih desetak godina. Novi POS stanovi nisu ni u dalekim planovima. Sve to ukazuje na nedostatak vizije i stvarne želje da se u Buzetu nešto promijeni. Raspolaganje novcima građana Buzeta neodgovorno je, a briga za gospodarstvo, poljoprivredu, mlade, zapošljavanje, poticanje investicija, stvarno rješavanje problema građana na svim razinama i svih kategorija samo je pusta priča“, smatraju u buzetskoj koaliciji SDP-HNS.

Tweet

Posljednje novosti