Dom za umirovljenike u Fažani: utopija ili realnost?

0

Uoči prošlih lokalnih izbora potrošeno je oko 125 tisuća kuna na informativne ploče u Fažani - kojima se najavljuju novi 'kapitalni' projekti. Ploče je platilo trgovačko društvo Komunalac Fažana, a izradila tvrtka Signal sistem iz Pule.

Na pločama se najavljivala izgradnja Doma za umirovljenike, Benzinska postaja, Nogometni centar Valbandon, Skate park i Društveno kulturni centar.

„Nakon usvajanja izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije 2016. godine, Općina Fažana je u rujnu te godine pokrenula postupak izmjena i dopuna općinskog Prostornog plana uređenja kojim bi tada, između ostalog, trebalo prenamijeniti jedno zemljište iz ugostiteljsko turističke namjene u društvenu namjenu za potrebe izgradnje doma za umirovljenike“, pisao je Glas Istre još 2019. godine.

Općina Fažana je dom za starije planirala graditi kroz jedan od tri modela: prodaje zemljišta u vlasništvu Općine Fažana, kroz institut prava građenja na nekretninama u vlasništvu Općine Fažana, ili projekt javno privatnog partnerstva sukladno Zakonu o javno-privatnom partnerstvu.

U veljači 2021. godine načelnik Radomir Korać u izjavi za portal Ipress kaže: „Fažana je nakon sagledavanja svih opcija i niza razgovora s potencijalnim investitorima ipak odlučila samostalno krenuti u izgradnju Doma za starije, na zemljištu Općine nasuprot trgovačkog centra Plodine na površini od 3.800 metara četvornih.“

Međutim, prošle, 2022. godine, prilikom posjete istarskog župana Borisa Miletića Općini Fažana, utvrđeno je da Fažana nema čak ni projektnu dokumentaciju za Dom za starije.

Iz fažanske oporbe tada su to sarkastično komentirali: „Dvaput zamjenik načelnice, dvaput načelnik, a župan mu po drugi put u tri mjeseca objašnjava da se bez glavnog projekta, troškovnika i sveg ostalog što prethodi gradnji, ne može razgovarati o sufinanciranju izgradnje od strane Županije“.

Izgradnju doma za umirovljenike najavljivala je i bivša načelnica općine Ada Damjanac u veljači 2015. kroz općinsko glasilo Amfora. Preostaje nam vidjeti: hoće li Dom za umirovljenike uistinu biti realiziran ili je to samo još jedno od predizbornih obećanja? (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa