Otvoren Tehnološki inkubator u Puli: Uskoro useljava prvih devet korisnika

0
Ivan Jakovčić, Gianangelo Bellati i Boris Sabatti
Ivan Jakovčić, Gianangelo Bellati i Boris Sabatti

Od 11 poslovnih prostora u okviru inkubatora u Zagrebačkoj ulici 30 u Puli, devet ih je već dodijeljeno na korištenje poduzetnicima. Poslovni prostori prostiru se na ukupnoj površini od 501,99 četvornih metara, a službeno su otvoreni 7. svibnja pred brojnim gospodarstvenicima Istre.

Kako je tom prilikom podsjetio direktor IDA-e Boris Sabatti, projekt osnivanja Tehnološkog inkubatora nadogradnja je postojeće infrastrukture Centra za istraživanje materijala METRIS, koja za cilj ima pružanje podrške i pomoći malim poduzetnicima u realizaciji inovativnih poduzetničkih ideja u početnoj fazi rasta i razvoja.

„Sukladno smjernicama EU upravo je takav oblik sinergije znanstvenih i razvojnih institucija na usluzi gospodarskim subjektima odrednica razvoja modernog poduzetništva te predstavlja dodatan poticaj gospodarskom razvoju regije“, dodao je.

Ciljevi Tehnološkog inkubatora su uspostava inkubacijskog centra za tehnološki inovativna start-up poduzeća, uspostava mehanizama za unapređenje postojećih tehnološko inovativnih poduzeća, pružanje servisa poduzetnicima u inkubatoru u obliku tehničke, savjetodavne podrške (consulting, treninzi zaposlenika, marketing, Internet portal), poboljšanje transfera znanja sa Sveučilišta u gospodarske subjekte i identifikacija tehnološko inovativnih projekata i motivacija za pokretanje inkubacijskog procesa.

„Tehnološki inkubator zasigurno će svojom atraktivnom lokacijom, blizinom Sveučilišta te poslovnog centra grada Pule predstavljati značajan iskorak u modernom poslovanju inovativnih start up tvrtki ali i postojećih tehnološki inovativnih poduzeća, a njegovi će korisnici imati na raspolaganju i METRIS-ov laboratorij“, naglasio je Sabatti dodavši kako će se prvi korisnici inkubatora u uređene prostore useliti već za petnaestak dana.

Gianangelo Bellati, direktor gospodarske komore regije Veneto koja je partner na projektu izjavio je kako je sretan da vidi konkretan rezultat projekta. „Ovakav je velik projekt itekako značajan u kriznim vremenima i svakako će biti vjetar u leđa malim poduzetnicima“, rekao je.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić smatra kako je ovo dobar primjer vraćanja u funkciju zapuštenih prostora. „Zahvaljujem stoga ravnatelju Opće bolnice dr. Lemsu Jerinu i osnivaču bolnice Istarskoj županiji što su ustupili prostor bivše kirurgije te naglašavam kako bi se i drugi zapušteni prostori u gradu poput Muzila trebali staviti u funkciju i time osigurali nova radna mjesta“, rekao je Miletić.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Buzeta Valter Flego istaknuvši kako je pomoć gospodarstvenicima u kriznim vremenima svakako prioritet.

Istarski župan Ivan Jakovčić zadovoljan je jer će korisnicima Tehnološkog inkubatora presudno biti znanje čije je korištenje, istaknuo je, velika privilegija. „Ovdje će se znanje koristiti i akumulirati, a uz Tehnološki park koji će se otvoriti u poslovnoj zoni Tison ili gdje drugdje, zatvoriti ćemo jednu cjelinu“, rekao je. „Kada radimo sami, onda stvari funkcioniraju. To smo ovdje, u suradnji s bolnicom i Sveučilištem i dokazali. Stoga nam svakako treba više slobode i autonomije u odlučivanju“, napomenuo je Jakovčić. Zaključio je kako u Hrvatskoj nema županije koja je poput Istarske spremna „izvući“ novac od EU.

A u ovaj je projekt, za izgradnju i opremanje inkubatora koje se provodilo u sklopu projekta Cluster Club (IPA Adriatic) bespovratno dodijelilo 217.334,80 eura. IDA-i je za provedbu projekta ukupno dodijeljeno 255.688,00 eura.

Na otvorenju su bili i direktorica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, načelnik županijske uprave Valerio Drandić, saborski zastupnik Valter Boljunčić, rektor pulskog Sveučilišta Robert Matijašić, županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić i mnogi drugi. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Valter Boljunčić i Robert Matijašić
Valter Boljunčić i Robert Matijašić

Boris Sabatti, Gianangelo Bellati, Boris Miletić i Ivan Jakovčić
Boris Sabatti, Gianangelo Bellati, Boris Miletić i Ivan Jakovčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa