U Pazinu održan zavičajni kviz Krasna zemljo

0

Dvanaesti po redu Istarski zavičajni kviz Krasna zemljo - Meravigliso paese, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim mentorima održan je 27. listopada u Pazinu, gdje je upriličeno završno natjecanje učenika te prigodni program.

Organizator je bilo Katoličko društvo prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka, Pazin a pokrovitelji: Istarska županija te Istarski vodovod Buzet. Prijavljeno je bilo sedam osnovnih te devet srednjih škola 32 učenika i 16 mentora, prof. Povijesti iz Istarske županije.

Ciljevi kviza su popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, prirodne baštine, edukacija mladih o potrebi njena očuvanja, kao i promicanje zavičajnoga identiteta. Potiče se i razvijanje vještina prepoznavanja i vrednovanja baštine na terenu, kao i razvijanje zdrava natjecateljskoga duha. Sudionike se potiče na rad u paru, terenski rad, komunikaciju uživo i virtualno, ali i na međugeneracijsku suradnju. Materijali su dvojezični, pa se time promiče međunacionalni i interkulturni dijalog.

Tema ovogodišnjega kviza bila je 110. obljetnica nastanka pjesme Krasna zemljo i 20. obljetnica njezina proglašenja himnom Istarske županije.

Nagrađeni:


1.      OŠ Jure Filipovića Barban: Lana Matika i Fabio Špada, mentorica: Svjetlana Milotić, prof.
2.      OŠ Veli Vrh, Pula: Anika Žagrić i Korina Benčić; mentor: Igor Jovanović, prof.
3.      OŠ Ivo Lola Ribar Labin: Ema Kos i Kristijan Simić, mentorica: Alenka Miletić Švić, prof.

1. Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje: Esmeralda Brkić i Borna Mandžuka; mentor: Aljoša Sirotić, prof.
1.   Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti: Ines Rogović i Marijana Fable, mentor: Daniel Bogešić, prof.
2.   Medicinska škola Pula: Noel Braus i Daniel Josip Lyons, mentori: Danijela Pavoković, prof. i Branislav Subotić, prof.
3. TSŠ Dante Alighieri Pula – Pola: Debora Aničić i Ania Bilić, mentorica: Marta Banco, prof.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa