Kajin tvrdi da se u Istri sjajno živi: 'Imamo bolji standard i od Trsta'

1
Damir Kajin (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Damir Kajin (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

– Nered je dominantno stvorio IDS. Nered nisu stvorili izbori. Posljedica nereda su izborni rezultati IDS-a. Svakako pitanje je i to jesu li nove ekipe, politički, radno, organizacijski, intelektualno kapacitirane da svoje sredine ne uvedu u stvarni nered ili kao što kažete kaos. To je najvažnije pitanje. Drugo, Istra je za hrvatske prilike prebogata. Tvrdim, danas je u boljoj poziciji od Trsta što se vidi i po standardu, pa i plaćama – istina ne kod javnih djelatnika – unutar desetina djelatnosti. I to ne samo kuhara, keramičara, vodoinstalatera, spremačica, zubara… Uostalom imate trend da se ljudi vraćaju iz Njemačke jer ne žele radit samo za režije. I treće, nitko od nas koji smo dobili vlast ne počinje iz početka već baštini minuli rad i generacija političara koji su se davali Istri, pa i IDS-a. Istina, ima onih koji su više voljeli sebe nego Istru, mislili su da su vječni, a »samo mijena vječna jest«. Uvjeren sam da će gradonačelnici koji nisu iz IDS-a dobiti i drugi mandat, kao što će ga ponovit i gradonačelnici Poreča, Umaga, Rovinja, Novigrada… Pitanje je županija. Ovi izbori su pokazali da će je IDS teško zadržati, pustimo sad Miletićev status, a SDP ili Most je neće dobiti, kazao je Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta u razgovoru kojeg je Edi Prodan vodio za Novi list i s kojeg u nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove.

* Kako ste doživjeli pulski referendum u političkom smislu, je li ojačao Filipa Zoričića?
– Pulski referendum je ojačao Zoričića i oslabio Možemo!, ali priča je slojevitija. Nitko se nije nadao da će se skupit potreban broj potpisa, a je. Znalo se da 50 posto plus jedan glas Inicijativa ne može dobit. To se ne bi dobilo ni kada se čitava Hrvatska izjašnjavala o ulasku u EU i zato smo mijenjali Ustav. S druge strane potpuno mi je nerazumljivo zašto su neki protiv investicije od 500 do 600 milijuna kuna?!

Istina je i da je izlaznost bila solidna i da je golemih 90 posto zaokružilo NE hotelu. Što to govori? Da je Pula oko tog projekta u najmanju ruku podijeljena i da je odlučivala obična većina nisam siguran da referendum ne bi prošao. Gledajući sa strane siguran sam da će ovaj projekt preporodit pulski turizam, ako kapital nije sporan.

 

* Nije li on usporio, ako ne i zaustavio formiranje nove istarske ljevice čijim je liderom trebao postati Možemo?
– Možemo ne može biti predvodnik istarske ljevice, kamoli istarske politike ili još preciznije, naše budućnosti! Daleko su oni od toga, a kad se iskažu u Zagrebu, dobro došli u Istru.

* U problemima je i stranka koja vas je podržala na izborima. Istina, Danijel Ferić i Vili Bassanese se uz lidere lokalne samouprave sa šireg riječkog područja mogu smatrati najboljim SDP-ovskom kadrom, no čini se kako izvan pojedinačnih istupa, SDP-a u Istri nema?
– Bassaneze je odličan, operativan, čovjek od riječi. Uspješno vodi grad, istina zapadna obala Istre je neki drugi svijet.

Čitam da se u Puli četvorni metar prodaje za 1.100 eura! Za koliko tek onda u Poreču, Rovinj da ne spominjem. SDP-u u Istri najveći je balast SDP na nacionalnoj razini. Gore su bez sadržaja, bez inicijativa, samo kontra, a to što su mene koji sam ih uvodio u Vijeće, podržali, skupo me koštalo, ali moramo dalje, za dobrobit Buzeta. Malo zatomiti ego i bit će dobro.

* Kakvi su vam kontakti s današnjim IDS-om? Je li Paus na dobrom putu?
– Paus se trudi. Korektni smo. Njegov nastup je artikuliran, miran, ali ima tri hendikepa.

Prvo, dolazi na čelo stranke nakon njezinog fijaska, drugi, dolazi iz premale sredine jer se gradonačelnici IDS-a sa zapadne obale nisu htjeli upuštati u rizik da kao IDS-ovi kandidati za župana ne uspiju u namjeri, a potom bi ugrozili svoj povratak u sredine kojima uspješno upravljaju, i treće, vrijeme brzo prolazi i Paus ne može brže nametnuti, ne svoju, već novu politiku IDS-a.

* Čujete li se s nekim od političara »stare garde«, o čemu razgovarate s Jakovčićem kad se i ako se čujete?
– U načelu ne, ali se na nekim manifestacijama sretnemo. Počeli smo razgovarati, i to je nešto, ali smo i zaslužni i suodgovorni za ovaj politički trenutak Istre.

Šteta, jer je IDS, pogotovo onaj iskonski, ne računajući partizanski pokret što je iznad svega, bila jedna lijepa, poštena, hrabra i uspješna priča. Sačuvali smo suživot. Ljude na radnim mjestima, skretali pozornost na Istru, istina, bilo nam je pet puta lakše nego Slavoncima ili Ličanima, i pokazali smo da se može drugačije, kazao je Kajin u interviewu kojeg je za Novi list vodio Edi Prodan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa