IDS: Kandidatima onemogućeno da se izjasne kao Istrijani

0
Vili Rosanda, Tedi Chiavalon i Valter Drandić
Vili Rosanda, Tedi Chiavalon i Valter Drandić

Kandidati na listi za Skupštinu Istarske županije Tedi Chiavalon, Vili Rosanda i Valter Drandić osvrnuli su se 3. svibnja na nedavne probleme pri izjašnjavanju o nacionalnosti na kandidacijskim listama za predstavnička tijela.

"Dogodile su se neke stvari prilikom predaja kandidacijskih lista koje, naprosto, mi kao jedna odgovorna, regionalna stranka, koja pune 23 godine zagovara demokraciju i poštivanje temeljnih ljudskih prava, ne možemo prešutjeti. Ovim putem želimo obavijestiti javnost o kršenju jednog od osnovnih ljudskih prava -  prava na nacionalno opredjeljenje. Zbog očitog nemara i nebrige, ali i zbog neusklađenosti svih državnih institucija, u cijeloj Hrvatskoj došlo je do velikih problema prilikom izjašnjavanja o nacionalnosti na kandidacijskim listama za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine“, rekao je glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon.

Kako je pojasnio Chiavalon, na prošlom popisu stanovništva, nakon 20 godina, omogućeno je građanima RH da se izjašnjavaju kao Istrijani. To je učinilo ukupno 12,25% svih stanovnika Istarske županije, točnije 25.491 ljudi.

„Više od jedne četvrtine naših kandidata, kojih ima više od 600, zbog državne birokracije i nemara nije se moglo izjasniti onako kako želi i kako to osjeća. Time je, ne samo uskraćeno njihovo osnovno ljudsko pravo, već je poniženo i njihovo dostojanstvo“, dodao je Tedi Chiavalon.

Takvu nepravdu na vlastitoj koži osjetili su upravo kandidati za županijsku Skupštinu Vili Rosanda i Valter Drandić, kojima je onemogućeno da se deklariraju kao Istrijani.

„Sukladno vrijednostima koje smo promovirali kroz kampanju Kluba mladih IDS-a pod nazivom 'Ja san Istrijan', iskoristio sam svoje pravo i na zadnjem popisu stanovništva deklarirao sam se po nacionalnosti kao Istrijan, rekao je Rosanda koji je tada smatrao da će se, nakon unosa i obrade podataka, svugdje voditi kao Istrijan.

Naime, nastavlja Rosanda, problemi su nastali prošlog tjedna, kada su kandidati počeli javljati da su im odbijena očitovanja za kandidaturu jer su po nacionalnosti naveli da su Istrijanke ili Istrijani. Očitovanja su im odbijena jer se u popisu vode kao Hrvati.

„U Matičnom uredu tražio sam izmjenu podataka koje su mi i izmijenjeni iz Hrvata u Istrijan. Tada sam, ujedno, saznao da ću se u njihovoj bazi voditi pod 'Ostalim', istaknuo je Vili Rosanda dodajući kako mu je ponižavajuće da on, kao Istrijan u Istri, mora prolaziti takvu torturu.

„Najveća je sramota da se zbog nečijeg propusta svi mi Istrijani u Istri moramo voditi pod 'Ostalima' „, zaključio je Rosanda.

Valter Drandić istaknuo je kako je nevjerojatno da se u 21. stoljeću ljudi nemaju pravo izjasniti nacionalno kako to žele i kako to osjećaju.

„U vrijeme kada ulazimo u EU, u zajednicu gdje svatko može biti ono što želi, stvar identiteta i stvar osobne slobode i izbora građana, u RH se oduzima. Žao nam je da u EU,  zajednicu slobodnih građana, ulazimo s tim teretom, pogotovo ovdje u Istri gdje svatko ima pravo izjasniti se kako god želi“, kazao je Drandić koji je šokiran da se takvo pravo u 2013. godini dovodi u pitanje.

„Pravo na regionalno, nacionalno i na svako drugo određenje, temeljno je ljudsko, civilizacijsko, građansko pravo na kojem se zasniva kompletno funkcioniranje sustava kao što je EU. Nevjerojatno je da se to pravo, dva mjeseca prije ulaska u EU, oduzima u Hrvatskoj“, dodaje Drandić koji smatra da je time Hrvatska napravila civilizacijski korak u nazad.

Pozivamo hrvatske institucije da se osvijeste o ograničavanju temeljnih ljudskih sloboda koje su osnova po kojima članice Europske unije funkcioniraju. Rješenje je vrlo jednostavno: dovoljno je u šifrarnik nacionalnosti dodati šifru 'Istrijanka-Istrijan'“, zaključio je Valter Drandić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa