Sezona bijeloga tartufa odavno je počela, no njih nema

0
Boris Lakošeljac (foto: HRT)
Boris Lakošeljac (foto: HRT)

Početkom rujna, već tradicionalno, otvara se sezona lova na bijeli tartuf i sada bi se naveliko trebao vaditi. No, tartufa nema pa nema, zbog čega mu cijene lete u nebo. Krivci za nestašicu te delicije su dugotrajna suša i toplo tlo zbog čega se gomolji nisu mogli razviti. No, nada da će ih u nastavku sezone ipak biti postoji. Obilne su kiše ipak nekom bile od koristi, javlja HRT s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

Boris Lakošeljac u tarufarstvu je 40 godina.

- Tako mižerno kao ove sezone se ne sjećam da je bilo. Bilo je 2012. isto jaka suša, tartufa je bilo malo i bili su sitni, kaže. Prosječno se godišnje u Motovunskoj šumi ubere između pet i osam tona tartufa. Ove će ga biti višestruko manje, pogotovo bijelog. U gastronomiji je najcjenjeniji. No, ugostitelji su sretni ako ga uspiju kupiti od tarufara.

 

- Kad su ručkovi startaš sa bijelim tartufom koliko ih imaš i kad ih više nemaš, nastaviš sa crnim. Crni nije loš ove godine i on je skup, kaže Robert Marušić, ugostitelj. No, bijeli je po cijeni zlata. Za ekstra kvalitetu spominju se basnoslovne cijene.

- Kad govorimo o velikim cijenama 35 tisuća kuna to nisu cijene nikad od tartufara bile. To su cijene po etabliranim trgovinama, po restoranima. Mi dobivamo puno, puno manje, kaže Darko Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre, javio je HRT gdje pogledajte video.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KOZMETIČAR/KA - WELLNESS TERAPEUT/KINJA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA