Ona je predvodnica 'girl power' scene u istarskoj Mongoliji

0
Roberta Medica (foto: Novi list)
Roberta Medica (foto: Novi list)

Kad bi Lanišće, najsjevernija i teritorijalno najveća istarska općina, bila samostalna država, našla bi se na prvom mjestu ljestvice najnenaseljenijih na svijetu. Tu poziciju inače drži Mongolija s 1,9 stanovnika na četvorni kilometar, dok je Lanišće nakon najnovijeg popisa palo ispod te neslavne brojke. S obzirom na to da ima skoro 144 četvorna kilometra površine, a samo 270 stanovnika, neravnomjerno raspoređenih u 14 naselja, prosjek joj je 1,87 stanovnika po kilometru. Tužno, čak i tužnije od hrvatske demografske katastrofe, ali iznimno dinamična, susretljiva i apsolutno predana svom poslu općinske načelnice, Roberta Medica ne da u ovoj priči vidi tek slabašno svjetlo na kraju tunela – ne, ona na tom kraju tunela vidi svjetla reflektora koji na »krov Istre«, golemi plato Ćićarije, bacaju sasvim novo svjetlo, piše Novi list s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

– Sve što ste rekli, stoji. Statistika je neumoljiva, ali nakon dugog perioda depresije, pa i po pitanju broja stanovnika, priča na Ćićariji postaje znatno vedrija. Nismo iznenađeni što nam škola, od prvog do četvrtog razreda, broji sedam učenika, ali silno nas je razveselila potreba koja na Ćićariji nije zabilježena desetljećima – potreba da se otvori vrtić! Mali, može i povezan s privatnom inicijativom, ali da – treba nam vrtić, ushićeno nam je na samom početku razgovora istaknula načelnica Medica.

 

Inače predvodnica zanimljive »girl power« scene jer na svim najznačajnijim pozicijama općine Lanišće su – žene. Uz nju, tu je predsjednica Općinskog vijeća Irena Šverko, kao i njezina zamjenica Matea Posedel Flego, sa svojim je suradnicima postavila čitav niz konstruktivnih elemenata koji su počeli davati rezultate. Ponajprije riječ je o održivom razvoju baziranim na ekološkoj poljoprivredi i turizmu.

– Sve one silne godine koje su stanovništvo tjerale s Ćićarije konačno su iza nas. Mladi, koliko god da ih malo ima, ostaju, a pravi se fenomen događa u Brgucu, koji je na 747 metara nadmorske visine i naše najviše naselje. Oni su osnovali udrugu Babucera koja upravo sutra, u nedjelju, organizira Art&samanj. Brgudac je naprosto postao zanimljivo mjesto s nizom kreativaca iz najrazličitijih područja tako da se uz održivi razvoj u njemu događa i specifična kultura, pojašnjava Medica za Novi list gdje pročitajte cijelu reportažu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa