Komentar Roberta Marušića

Ekološka renta građanima sjeverne Istre može biti zamka!

0
Ovu su poruku mještani Sovinjaka nacrtali na oronulom asfaltu i cesti koja vodi iz doline Mirne gore prema njima
Ovu su poruku mještani Sovinjaka nacrtali na oronulom asfaltu i cesti koja vodi iz doline Mirne gore prema njima

Kompenzacija za razne komunalne i infrastrukturne radove, radove na cjevovodima i sanacije cesta ne bi smio biti model isplate duga u kompenzaciji građanima za umanjenje kakvoće življenja!

“Maknem ti septičku jamu, ne zato što brinem o tvojim higijenskim potrebama, nego zato da moju porečku i rovinjsku vodu ne truješ!” I to se onda prikaže kao velika pobjeda pravde i solidarnosti za građane sjeverne Istre. 

Ključ je Županija Istarska. Vijećnici županije moraju donositi odluke. Građani moraju to znati. Pitam ih i pozivam na komunikaciju: “Tko je Vaš županijski vijećnik? Ima ime i prezime? Imate njegovu adresu? Kontakt? Pitajte ga ili nju o ovoj temi. 

Predlažem model:

Nakon što Istarska skupština stanovnicima sjeverne i dijela središnje Istre odobri isplatu novčane naknade za umanjenu kakvoću življenja, stanovnici tih područja će morati prikupiti potrebne dokumente. Uz zahtjev za novčanu naknadu priložiti treba sljedeće:

– dokaz o vlasništvu nekretnine na tome istarskom području (izvadak iz zemljišne knjige, posjedovni list, uvjerenje da je građevina izgrađena prije 1968. godine),
– dokaz srodstva s vlasnikom nekretnine (izvod iz matice rođenih, vjenčani list, rješenje o nasljeđivanju i ovjerena javnobilježnička isprava o izvanbračnoj zajednici), ne stariji od 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva
– uvjerenje o prebivalištu izdano od nadležne policijske uprave, ne starije od 6 mjeseci od dana podnošenja zahtjeva

Dokumentacija se uz zahtjev predaje osobno, na objavljenu poštansku adresu županije ili grada ili predstavljenim mailom.

Za predaju zahtjeva ne plaća se upravna pristojba.

TKO IMA PRAVO NA ISPLATU?

Pravo na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja imaju vlasnici nekretnina i članovi uže obitelji vlasnika nekretnine na sjeverno istarskom i dijelu središnje Istre gdje se nalaze vodozaštitna područja. Članovima uže obitelji smatraju se bračni i izvanbračni drug, djeca, usvojenici i roditelji vlasnika nekretnine.

Ekološka renta mora biti isplaćena godišnje direktno građanima u 12 jednakih mjesečnih obroka. To je onda “istarska solidarnost”

A novac koji se non stop ubire po raznim uplatnicama “za vode i slično”, sustav “IVS” neka financira infrastrukturu gospodarima distribucije koji čistu vodu žele na otoku Sv Nikola i Crvenom Otoku… Sjeverno istarske njive nikada neće postati benzinske pumpe koje na obali svoje građane učine milijunašima, je mi naše njive moramo čuvati da budu ekološke jer ispod njih je najvažnije istarsko blago. Pitka voda. (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa